Michael Kristiansen: Sig undskyld, Morten Østergaard!

KOMMENTAR: Morten Østergaard har lang ministererfaring og har efterhånden bestridt lederrollen hos Radikale i så lang tid, at grove fejl ikke kan undskyldes eller bagatelliseres, skriver Michael Kristiansen.

Indrømmet. Morten Østergaard har haft et par svære uger. Selvom mange gennem længere tid havde fortalt ham, at det nok kun var et spørgsmål om tid, før Mette Frederiksen lagde regeringsalliancen med Radikale i graven, så var Radikale ikke overbevist. Tilsyneladende troede han ikke på det, og derfor kom den socialdemokratiske melding mere bag på Morten Østergaard end på de fleste andre.

Det er i sådanne situationer, at frustrationer risikerer at resultere i udtalelser, som man fortryder, så snart de er formuleret. Især hvis man ikke er så politisk rutineret. Men det er Morten Østergaard. Han har lang ministererfaring og har efterhånden bestridt lederrollen hos Radikale i så lang tid, at grove fejl ikke kan undskyldes eller bagatelliseres.

Fred være med de første rasende meldinger om usikker støtte til Mette Frederiksen, men bemærkningen om den rødbrune konstellation mellem S-SF og DF er helt uden for kategori. Og den modarbejder alt det, Morten Østergaard og Radikale gerne vil og står for. Der er intet Macron-agtigt over den bemærkning. Tværtimod. Og den kan ikke misforstås eller overfortolkes. Det er fascisme-kortet lige op i hovedet på S-SF og DF.

Politikere fra de tre partier har helt forståligt været oppe i det røde felt, og bemærkningen risikerer at klæbe til Morten Østergaard i mange år – ikke mindst fordi han bagatelliserede den efterfølgende og dermed nærmest kun gjorde ondt værre og gjorde de tre partier endnu mere oprørte.

Radikales selvforståelse er at være og tage del i magten. Det er en enorm styrke, men også en splint, hvis partiets ledere tager det for givet, at Radikale selvfølgelig skal have magten nærmest uanset hvad.

Den radikale udlændingepolitik er bare ikke spilbar i forhold til et Socialdemokrati, der kæmper for ikke at lide samme skæbne som mange af dets europæiske søsterpartier, der oplever nærmest udslettende valgresultater på grund af virkelighedsfjerne holdninger og politikker i forhold til udlændingepolitik.

Omvendt ser Morten Østergaard jo rigtigt, når hans strategi er, at Radikale skal appellere til de store grupper af vælgere, der er trætte af den gængse politik. Det er i den grad plads til en dansk Macron. Men måske er Morten Østergaard bare ikke nogen Macron.

Macron ville aldrig havde begået en rødbrun fejl. Fordi den splitter – og efterspørgslen blandt vælgerne er det modsatte. Selvfølgelig jubler de mest fanatiske radikale fans, men skal der en bølge i gang, så kræver det et helt andet overskud.

Morten Østergaard var jo ellers lidt i gang. Besøgene i ghettoerne var muligvis lidt stuntagtige, men den radikale leder var pludselig tættere på virkeligheden, og hans ord afspejlede pludselig dagligdags problemer og udfordringer og ikke bare akademiske betragtninger.

Men måske blev Morten Østergaard bange for virkeligheden, måske kan Radikales holdninger på udlændinge- og integrationsområdet bare ikke tåle at blive testet af virkeligheden. Og så er det jo lettere at skrue op for farveretorikken.

Men hvis Morten Østergaard vil tilbage i spillet om magten, hvad enten det er til den eller den anden side, så skal han først og fremmest gøre sig selv spilbar igen. Og det kræver en undskyldning. Sådan en uden forbehold eller forklaringer. Sådan en, der gør lidt ondt, sådan en, der ikke vækker ubetinget glæde blandt de frelste. For ellers duer det ikke. Folkemødet er et oplagt sted. Det kommer alligevel til at handle om De Radikale.

Så hvis der er noget Macron i Østergaard, så er det nu!

----------

Michael Kristiansen (f. 1962) er journalist og var pressechef i partiet Venstre, indtil han i 2001 blev særlig rådgiver for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. I 2007 blev han vært for det politiske program Mogensen og Kristiansen på TV 2 News, som i dag kører på tiende år under navnet Tirsdagsanalysen. Desuden driver han kommunikationsbureauet Kristiansen+Partners og er forfatter til en række politiske biografier. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Forrige artikel Lars Tvede: SKAT, du dræber den danske innovation Lars Tvede: SKAT, du dræber den danske innovation Næste artikel Lisbeth Knudsen: Demokrati møder diktatur Lisbeth Knudsen: Demokrati møder diktatur
 • Anmeld

  Isabella Balkert · Chefredaktør for Nej til EU og Dagens Nyheder.

  Du følger ikke med Kristiansen.

  Det endte ikke med Nazikortet. Efterfølgende har Morten Østergaard tilladt sig at hævde, at et samarbejde mellem S og DF vil være det samme som V og DF, og at DF er katten i sækken.

  Rohde har været ude og gøre ondt værre, med sin stupide udtalelse om, hvor uanstændig DF er, når DF forhindrer VKLA regeringen i at gennemføre den politik de har vedtaget, men fakta er jo netop, at DF ikke gik i regering med VKLA, fordi de ikke var enige i den politiske agenda LA spændte VK op på. Og at DF i flere tilfælde være mere enig med S end de var med LA.

  Det gør Morten Østergaard og Jens Rohde til et par platugler, der bare ikke fatter, at DF kan sakse frem og tilbage mellem Blå og Rød blok, og sikrer et flertal begge steder, hvilket reelt er De Radikales gamle rolle i Dansk Politik. Forskellen er blot, at DF er mere enig med S ogSF end De Radikale nogen sinde har været og at S vil kunne gennemføre mere af sin politiske agenda med DF end de nogen sinde har kunnet gøre det med De Radikale, som reelt er blå og asociale.

  Den eneste gruppe borgere De Radikale lefler for i Danmark er nemlig kun indvandrer, flygtninge gruppen, som de har overforkælet siden 72.

  DF vil være uenig med både blå og rød blok om EU politikken, men kommer nye Borgerlige ind ved næste valg, vil de få opbakning til både deres indvandrer og deres EU politiske standpunkter.

  DF er et parti på midten, der har fortrængt De Radikale fra den magtbastion de har haft i Dansk politik så langt tilbage men kan huske.

  Hele idéen om Macron er total forfejlet og jeg ved ikke hvorfor man flørter med den idé.

  Dansk presse har undladt at fortælle danskerne, at Macron er i strid modvind i Frankrig og at der har været enorme demonstrationer mod Macron og den politik han fører i Frankrig.

  Ingen havde i øvrigt forestillet sig at han ville være så EU liderlig, som det allerede viste sig han var, efter han havde vundet præsidentposten og EU modstanderne i Frankrig sparer op til at give ham et spark ud i kullissen ved næste valg.

  Jeg ser jævnligt Mogensen og Kristiansen og jeg mener I begge har mistet overbikket over dansk politik og hvad danskerne føler og mener om EU.

  Hvad der er fuldkommen krystal klart er, at Jens Rohde og Morten Østergaard raser over, at der ikke bliver ministerposter til dem i denne omgang og de har bare ikke kunnet styre deres frustrationer over det.

  Især Rohde, der troede at han ville have en sikker ministertaburet i en SR regering, er rasende og Morten Østergaard har bare tabt hovedet, hvor der reelt ikke er meget indhold til at holde det oprejt i forvejen.

  Det er et had mod De Radikale som aldrig før. Det er hvad FB vidner om.
  Rigtig mange ønsker Danmark som Radikalt Frit område, og hvor ville det være skønt, hvis det kunne lade sig gøre.

 • Anmeld

  Torben Bach Sørensen · Jordnær debattør

  Delvis enig med Isabella

  Til Michael: Der kommer ikke nogen Macron i Danmark.

  Vi har nok en politisk tillidskrise, men ikke af et format som i Frankrig.

  Dog vil Venstres nye EU positive holdning, hvor man ønsker et føderalt Europa med Merkel og Macron i spidsen, reduktion af det Danske folketings beslutningsevner samt en balancegang på kanten af den danske grundlov, hurtigt kunne skabe en politisk lede ved de ukritiske EU partier og derved skabe en flugt til fornuftige partier med en sund kritisk holdning til EU og den konstant stigende trafik af danske beslutninger til Brussel.

  De sidste par dages UDANSKE EU forordninger om børnepenge og barsels forhold, viser at EU bare VIL bestemme. Ligegyldig hvor naturligt beslutningerne burde være nationale.
  Det vil ingen ende tage. ALDRIG

  Hvis jeg læser Mette Frederiksen korrekt, vil hun bevæge sig mod en mere EU kritisk position, og derved appelere til de hjemløse EU skeptiske danskere, der endnu ikke har meldt sig under DFs faner.

  Jeg har ALDRIG stemt tv for den politiske midte siden jeg i 1965 kunne stemme første gang.

  Men hvis MF fortsætter med at udvikle S mod en mere jordnær og , midtersøgende politik, samt gør det krystal klart at S, modsat Venstre og De Radikale, ikke lader EU overtage flere og flere beslutninger, vil MF kunne få både min og mange andre borgerlige stemmer.

  Morten Østergaard er repræsentant for Institut for Statskundskab. Hverken mere eller mindre.
  Ingen almindelige fornuftige danskere vil stemme på et parti, der i den grad nedvurderer vælgernes ønsker og i katastrofal omfang vil ødelægge den danske sammenhængskraft.

 • Anmeld

  Rolf Nielsen · Systemkritiker

  At vedstå sig fortiden som et brunt parti......

  ....nu man selv vil sværte andre med den brune farve er det vel værd at fremhæver at Erik Scavenius var meget brun sammen med KU som marcherede i gaderne med skrårem og blanke støvler.

  "Ved de store tyske Sejre, der har slaaet Verden med Forbavselse og Beundring, er en ny Tid oprundet i Europa, der vil medføre en Nyordning i politisk og økonomisk Henseende under Tysklands Førerskab. Det vil være Danmarks Opgave herunder at finde sin Plads i et nødvendigt og gensidigt aktivt Samarbejde med Stortyskland."

  Dansk Folkeparti har masser af fejl og problemer, men de har dog ikke en brun fortid som de radikale har. Det er de fordømmende og forbandende som har skabt Dansk Folkeparti lige som socialdemokraterne i Sverige har gjort Sverigsdemokraterne store og stærke. Man skal ikke møde politiske modstandere med forbandelser og fordømmelser, men med argumentet.

  De radikale ønsker at udelukke Dansk Folkeparti fra indflydelse lige som Dansk Folkeparti ønsker at udelukke de radikale fra politisk indflydelse. Det er skadeligt for demokratiet og udemokratisk. Dansk Folkeparti har i årevis været ekskluderet af de stuerene og det har kun styrket Dansk Folkeparti. At Dansk Folkeparti nu ønsker at gøre det samme med andre partier viser at det politisk had har taget magten i vort demokrati. Vi må stoppe dette med at putte partierne ned i farvede kasser og i stedet skabe dialog og respekt for hinandens synspunkter på de områder hvor dialog er mulig.

  Vort demokrati lider under at man køber en grønlænder eller en færing for at få adgang til regeringsmagten og ministerpensionerne som deles ud til både bror og søster samt de politiske familieklaner på Borgen. Der er politisk indavl og brune,blå og røde nuancer i dansk politik som sætter magt over demokratiet.

  https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-01078

  Og så finder jeg upartiske indlæg meget sunde fordi jeg ikke kan putte det han siger ned i en bestemt politisk farvet kasse, men manden har jo ret.

  https://www.altinget.dk/artikel/knud-romer-giver-politikerne-toert-paa-tusind-tak-for-ingenting-christiansborg?ref=newsletter&refid=28033&SNSubscribed=true&utm_source=nyhedsbrev&utm_medium=e-mail&utm_campaign=altingetdk

 • Anmeld

  Hans Berthel Jespersen

  Kristiansen`s manglende realitetssans

  Som Mogensen rigtig sagde, så er det nok den megen kyniske roden rundt i kaffegrums der slører overblikket. Derfor ser man ikke, hvordan den brune farve flagrer rundt i Europa og såmænd også i Danmark. Som i et hundekobbel hyler de ,der føler sig ramt af et piskesmæld.
  Befriende klar tale fra Morten Østergaard.

 • Anmeld

  J.Larsen

  Macron eller ikke Macron...

  ja det er vel sagen og lad mig sige det kort, M.Ø er INGEN Macron omend han er lige så verdensfjern som sit forbillede.

 • Anmeld

  Rolf Nielsen · Systemkritiker

  Macron, Morten Østergaard, Lars Løkke, Mette Frederksen eller Kristian Thuelsen Dahl....

  ......er alle verdensfjerne akademikere med ringe eller ingen erhvervserfaring som over 60 % af de valgte i Folketinget. Og alle nye partier er knopskydninger fra de gamle partier som hurtigt fyldes op med partibeduiner som ikke kunne opnå nok magt i de gamle partier hvor familieklanerne har magten.

  Vi har behov for nye mennesker med minimum 5 års erhvervserfaring i stedet for disse akademikere som tager turen direkte fra fredagsbaren på universitetet og ind på Borgen uden nogensinde at have haft et ærligt arbejde ude i virkeligheden. På Borgen møder akademikerne så de andre akademikere fra universitetet i centraladministrationen og de optræder så samme som Erasmus Montanus i en ny version af Kejserens Nye Klæder.

  Der er behov for nye politikere som kan rydde op i den politiske fest som akademikerne afholder i centraladministrationen og få fokus på at betjene borgerne i samfundet samt fjerne de akademikere som svigter deres opgaver gang på gang. Begrebet rettidig omhu skal indføres og der skal uddannes færre i oldgræsk, finsk, ballethistorie og perfomance teori, men flere læger som efter afsluttet uddannelse betjener danske patienter.

  Der er masser af svigt og ligegyldighed i det offentlige som trænger til at blive reguleret så der kommer flere varme hænder til at betjene borgerne og færre DJØF ansatte sagsbehandlere som gør mere skade end gavn. Der skal mere fokus på de borgernære opgaver og ryddes op i organisationer som SKAT, DSB og BaneDanmark. Vi skal have skabt sammenhængskraft i Danmark og få alle til at forstå, at det danske velfærdssamfund ikke er en selvfølge, men noget som vi skal værne om og sikre en fremtid.

  De nuværende 179 på Borgen skaber hellere politiske problemer og magtkampe i stedet for at løse opgaverne som først bliver opdaget når det er for sent. Vi uddanner masser af læger som efter uddannelse forlader Danmark med deres milliondyre uddannelser og så mangler vi selv læger til de danske borgere. Det er tydedumt og de 179 på Borgen har end ikke set problemet endnu. De dygtige akademikere på Borgen er mere optaget af, at sikre deres egne vilkår end samfundets. Der er behov for et regime skifte og både Frankrig, Grækenland og Italien har smidt deres nepotisme partier på porten. Det er på tide at vi gør det samme i Danmark. Men danskerne gider ikke tage demokratiet alvorligt og derfor kan den akademiske adel sikre at vælgerne kun kan stemme på mere af det samme eller endnu mere af det samme. Lige nu afholde et "folkemøde" på Bornholm hvor politikerne taler TIL borgerne sammen med de 100 ansatte fra DR som deltager i den politiske fadøls fest som dog ikke er lige så dyr som den fadøls fest til mindst 12.700 millioner som SKAT afholdt for kriminelle fra udlandet uden det fik skyggen af konsekvenser for ledelsen i SKAT eller hæren af skatteministre. Morten Østergaard deltog også i fadøls festen i SKAT som skatteminister. Men det har alle vel allerede glemt ? Morten Østergaard er ikke en del af løsningen - han er selv problemet.

 • Anmeld

  Max Hansen · pensionist

  Hvorfor skulle han dog det ??

  Hvorfor skal Østergaard sige undskyld til Dansk Folkeparti, Østergaard har jo ret !

 • Anmeld

  Peter Sakke · Indehaver

  Stå fast Morten

  Om formuleringen er mere eller mindre uheldig afhænger af ørene der hører!

  Enhver har ytringsfrihed i dette land. At Morten her giver sin udlægning og vurdering af den politiske situation har jeg respekt for!

  Jeg vil gerne foreslå at du finder en farve der kan passe alle de der konforme og hensynsbetændte politikere - der har en overvejende interesse for danskhed, og mangler det globale perspektiv.

 • Anmeld

  Rolf Nielsen · Systemkritiker

  Ville Morten Østergaard og de radikale bryde sig om at blive kaldt et brunt parti....

  ....når man tænker på deres hyldest til Stortyskland under krigen ?

  Dansk politik er blevet et orgie i fordømmelser og forbandelser af politiske modstandere. Gavner det demokratiet eller borgernes tillid til politikerne ?

  De politikere som ikke tåler hinanden tåler jo så heller ikke de vælgere som stemmer på de politikere. Er det ikke argumenter som skaber politik i stedet for fordømmelser og forbandelser.

  Har ingen lært af hvorfor Sverigesdemokraterne i Sverige er blevet større og større på trods af en politik som ikke er dialogsøgende fordi ingen vil have dialog med omkring 20 % af vælgerne. Er det godt for demokratiet ? Har det svækket Dansk Folkeparti eller har det styrket Dansk Folkeparti at man har fordømt og forbandet dem ?

 • Anmeld

  Arne Lund · pensioneret trafikrådgiver

  Kristiansen kapitulerer overfor fremmedfrygten...

  ...når han forsvarer det kgl. danske Socialdemokratis stedse mere højredrejede kurs overfor flygtninge og indvandrere. Se blot, skriver han, hvordan det går med de andre europæiske søsterpartier, der er truet af udslettelse.
  Her ser Kristiansen bort fra Labour, der er tæt på at kunne vinde regeringsmagten i England, og at en spansk socialdemokrat, lige har overtaget regeringsmagten. Men det er da rigtigt, at det ikke ser for godt i Frankrig, Tyskland, Holland og Italien.
  Om det skyldes, at socialdemokratierne dér ikke har tilpasset sig de fremmedfjendske strømninger er ikke entydigt. Måske skyldes det snarere, at de pågældende partier, ikke har noget "bud" på hvordan man tackler den stigende ulighed, opløsningen af det liberale samfunds funktioner, arbejdsløsheden, centraliseringen, klimaforandringerne mm.
  At tro, at det udelukkende skyldes, at mange europæiske socialdemokratier ikke render i hælene på tidsånden, er alt for forenklet.
  Mht. Morten Østergaard så har han dels udtrykt sig upræcist, og dels har han ikke evnet at holde fast i sin udtalelse om det rød-brune kabinet.
  Han skulle have præciseret, at det er DF, der repræsenterer den brune farve, i og med at partiet har helt åbenlyse fremmedfjendske og racistiske tendenser, og i mangt og meget minder om 30'ernes socialfascisme.
  SD og SF er - af og til - røde partier, men som ud fra rent taktiske grunde, ser et samarbejde med DF som en mulighed for at opnå maten. Rygrad er der intet af hos de to partier, kun medløb.
  Det klæder de radikale, at de ikke hopper på den tidsånd, som Kristiansen anbefaler, partiet skal gøre. "Realisme" kalder han det.
  Er medløb virkelig hvad én af landets mest benyttede kommentatorer kan anbefale, så siger jeg tak for kaffe.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Østergaard.

  Det, som Morten Østergaard sagde om at være "rød/brun" var "pisse dumt" og vil formentligt forfølge ham i en overskuelig tid fremover.

  Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal sige om "forlovelsen" mellem DF og S.

  Kan man stole på at S vil stå fast på den valgte kurs efter et valg, eller vil S igen slå ind på den kurs, som partiet gjorde da Thorning- regeringen trådte til, ophævelse af den stramme udlændinge politik?!, som den borgerlige regering var slået ind på. år forinden.

  Man kan kun håbe det bedste, og frygte det værste.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  ?Stuerene eller brune?

  For mig er det eet fedt.
  Som god gammeldags dansker vil jeg under ingen omstændigheder stå inde for menneskefjendsk adfærd overfor mindretalsgrupper og manipulerende politisk skakspil, hvor man holder på den pt nok mest vindende hest.
  Politisk skakspil og manipulation kan bruges til intet.
  Michael Kristiansen, du skriver om Morten Østergård (citat): "....så skal han først og fremmest gøre sig selv spilbar igen."
  Vores samfunds trivsel skal ikke afgøres af skakspil og manipulationer med vælgernes holdninger. Der skal ikke "spilles"!!
  Det skal handle om ærlige holdninger og retskaffen ansvarlig ordentlighed..
  Heller ikke et firma vil kunne klare sig, hvis man fordrejer udtalelser om varernes kvalitet og manipulerende spiller skak med personalet og med kunderne.
  ....
  At Morten Østergaard melder klart ud er et tydeligt og ærligt standpunkt, man kan forholde sig til. DET skal han da under ingen omstændigheder sige undskyld for. Hvad tænker du dog på. Michael Kristiansen ?
  Lad os vælgere få noget mere af den slags ærlige udtalelser i stedet for alle de forblommede forklaringer og omskrivninger af standpunkterne, vi i øjeblikket er vidner til.
  Vi har brug for klare udmeldinger, så vi som vælgere og borgere har en ærlig chance for at tage stilling på et oplyst grundlag. når vi snart skal til valgurnerne igen.
  Kommune- og Regionsvalget viste faktisk, at vælgerne er ret tænksomme og velovervejede, når de går til stemmeurnen.
  ,


 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Rød/brun.

  Jeg forstår ikke hvorfor, hver gang man diskuterer udlændinge (muhammedanere) man absolut skal sammenligne al ting med , hvad der skete af jødeforfølgelser under 2. verdenskrig.
  Forskellen på jøder og muhammedanere er den, at jøderne har været her i over hundrede år, og har stort set integreret sig hos den øvrige befolkning, hvor i mod muhammedanerne i mange tilfælde NÆGTER at indordne sig, i det de mener at deres religion/ ideologi står langt over vores måde at opfatte verden på.
  Man må nødvendigvis indordne sig i det land, man bosætter sig i, for ellers vil samliv være umulig. Sådan er det bare.
  Hvad Morten Østergaard angår, bør han undskylde for de beskyldninger, som han har rettet imod Dansk Folkeparti, og andre partier han har benævnt som halv/ hel nazister. Nazi kortet bør ALDRIG trækkes i denne debat.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Rød, brun, hvid, gul eller sort ?

  En god idé at klippe forsvarskortet, "nazikortet", i stykker. Det er tom snak i en ordentlig dialog.
  Derimod er det yderst relevant at blive klog af historiske erfaringer .... og at tage erfaringen med, når man skal vurdere udtalelser og holdninger,.. især fra ledende, magtfulde mennesker.
  Selv har vi mange gode og loyale venner. Nogle er "pære danske", nogle er "europæisk prægede" udlændinge, nogle er af jødisk herkomst, andre kommer fra muslimske lande. De har alle jobs og betaler skat til fællesskabet,, elsker deres børn og børnebørn, forholder sig til livet og til dagligdagen og samfundet.
  De er mennesker, som vi mødes med i øjenhøjde, og mennesker, hvis personligheder og menneskelige kvalifikationer, vi forholder os til. Er det ikke det, man gør med sine medmennesker?
  I min optik skal man tage afstand til generaliserende menneskehad. Det har vores børn og børnebørn heldigvis også forstået.
  I min optik skal ingen sige "undskyld", fordi man ikke vil køre med i den diskriminerende vogn, hvor kun særligt udvalgte må køre med. Tværtimod.
  Vi serverer ikke sødsuppe til en diabetiker, kød til en vegetar og heller ikke flæskesteg med svær, når vores muslimske venner kommer. Hvorfor skulle vi det? Og vi spiser med velbehag deres veltillavede mad, når de inviterer. Iøvrigt forholder vi os meget åbent og engageret til politik og samfund, når vi er sammen.
  Selv er jeg meget mere bekymret over de nedgørende, massebetegnelser, og holdninger, der sendes ud i æteren.
  Splittelsen imellem indbyggerne i Jugoslavien blussed eksempelvis voldsomt op efter tilskyndelse fra ledende politiske personer i 80øerne og fremefter. Det skal vi vare os imod.
  Er stor beundrer af eksempelvis Martin Luther King og Mandela. Modige, stærke mennesker, der har haft stor betydning for os alle.... for sameksistensen og for verdensfreden.