Midt i en coronatid: Unicef går ud med jubelregnskab

REKORD: Indtjeningen satte rekord hos FN’s børneorganisation i 2019. Det er især indtægter fra virksomheder og fonde, der stiger. Og der bliver brug for hver en krone efter pandemien, siger generalsekretær Karen Hækkerup. 

Corona-epidemien vil kun forstærke eksisterende problemer, så der bliver brug for penge til at bygge op bagefter, lyder det fra unicef. 
Corona-epidemien vil kun forstærke eksisterende problemer, så der bliver brug for penge til at bygge op bagefter, lyder det fra unicef. Foto: Muhammad Hamed/Reuters/Ritzau Scanpix
Carsten Terp Beck-Nilsson

2019 blev det bedste økonomiske år for Unicef nogensinde. Indtægterne i FN’s børneorganisation satte rekord med 232 millioner kroner. Det er 34 millioner mere end året før og 14 millioner mere end det hidtil bedste år, 2015. 174,5 millioner gik direkte ind i organisationens hjælpearbejde.

Det glade budskab lander i en tid, hvor man på dagligt plan nærmest har kunnet høre aktiekurserne rasle ned, og hvor FN selv har afsat 14 milliarder kroner til at afbøde skaderne af corona-pandemien – heraf 4,4 milliarder kroner til verdens børn.

Så det er en nærmest skizofren generalsekretær, Altinget får i røret.

”Når jeg går ud og siger: ’Wow, vi har hjulpet millioner af børn’, og vi kan fejre et rekordresultat, så er det med bevidstheden om, at vi i de kommende år får et ekstremt stort behov for hjælp. Der venter os en opgave, som er større, end noget menneske har kunnet forestille sig,” siger Karen Hækkerup:

”Når man får sådan en tsunami i nakken, som vi gør lige nu, så bliver jeg bekymret og bange, men jeg er også bevidst om, at når der skal findes løsninger, er vi nogle af dem, der kan levere.”

Bidrag fra fonde og firmaer stiger 
Det er ikke mindst fonde og private virksomheder, der er kilden til organisationens økonomiske vækst. Partnerskaber med Novo Nordisk Fonden, Lego Fonden og Hempel Fonden skæpper godt i kassen. Og det samme gør nye virksomhedsaftaler med Novo Nordisk og Pandora, som kommer oven i den eksisterende portefølje.

Mens indtægterne fra de private bidragsydere er faldet med 6 millioner kroner i 2019, er bidrag fra fonde og virksomheder steget med sammenlagt 40 millioner kroner og udgør nu 82 millioner. Det svarer til 35 procent af Unicefs samlede indtægter. Og Karen Hækkerup har et begrundet håb om, at indtægterne fra erhvervslivet og fondene vil stige yderligere i 2020.

”Vi har landet nogle kæmpestore aftaler, og lige nu er vi i kontakt med så mange fonde, så vi håber, at vi kan rejse penge til de store udfordringer, der venter forude,” siger hun.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00