Midt i forhandlinger: SF ønsker task force skal sætte turbo på Power-to-X

SF frygter ønsket om mange nye elektrolyseanlæg kan strande i kompliceret sagsbehandling. Derfor foreslår partiet, at en task force skal samle myndighedsbehandlingen og rydde sten af vejen. Konservative og Socialdemokratiet er positive.

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Morten Øyen

I øjeblikket forhandles der på højtryk for at lande en aftale, der skal på virksomheder til at investere i elektrolysanlæg, der kan omdanne vindmøllestrøm til brændstof, som kan hældes på tanken på et skib eller få et fly på vingerne.

Men alle gode grønne intentioner risikerer at ramme en mur, hvis virksomhederne går kolde i komplicerede sikkerheds- og miljøgodkendelser fordelt mellem forskellige statslige myndigheder og kommuner.

Vi taler selv meget for grøn brint og tænker det kan blive et dansk flagskibsprojekt. Kan en task force være med til at sikre det, så er vi positive over for det.

Mona Juul (K)
Klimaordfører

Derfor foreslår SF, at der oprettes en task force, som skal samle alt myndighedsbehandlingen af Power-to-X-projekter. Det skal sikre, at virksomheder kun skal henvende sig et sted, når de står klar med et projekt.

”Der er ingen tvivl om, at når der skal laves mange nye elektrolyseanlæg i hele landet, så kommer det til at kræve et kæmpestort arbejde af myndigheder – og her skal projekterne ikke strande unødvendigt,” siger Signe Munk, der er SF’s klima- og energiordfører.

Hun forestiller sig den nye enhed skal høre under klimaminister Dan Jørgensens (S) ressort og agere ét ankersted for både indenlandske og udenlandske aktører og investorer, selvom projekterne går på tværs af el, gas, ammoniak og ny brintinfrastuktur og godkendelsesprocessen involverer myndigheder inden for energi, sikkerhed, miljø og planlægning.

{{toplink}}
Læs også

Problemet er ifølge Signe Munk, at de nuværende godkendelsesprocesser er komplicerede og hverken erfaring eller ressourcerne er gearet til at håndtere det tryk, der gerne skal komme med den kommende aftale og målsætningen om 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030.

”Både virksomheder, myndigheder og borgere har behov for, at der skabes et bedre overblik og en hjælpende hånd til at navigere i de forskellige regelsæt. Så der sikres en strømlinet, effektiv og god planlægning for den hjemlige PTX-produktion. Så vores visioner faktisk bliver til virkelighed,” siger SF-ordføreren.

Ideen om en task force for power-to-x blev foreslået af Wind Denmark allerde op til finanslovsforhandlingerne i 2020, og er sidenhen blevet en fælles politisk anbefaling fra både Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

0:000:00