Miljøbranchen langer hårdt ud efter regeringens ammoniak-udvalg

LUFTFORURENING: Anbefalingerne fra regeringens ammoniakudvalg er helt utilstrækkelige og hviler på et useriøst grundlag, mener Dansk Miljømiljøteknologi. Rådet for Grøn omstilling bakker op.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Regeringens ammoniakudvalg rammer langt forbi målet.

Det er meldingen fra direktør for Dansk Miljøteknologi, Søren Bukh Svenningsen.

”Man har fremlagt et meget upræcist grundlag at lave politik på. Og det er også nogle meget usikre virkemidler, der bliver peget på i rapporten,” siger han.

Søren Bukh Svenningsen kritiserer den stribe af anbefalinger til at nedbringe udledningen af ammoniak fra landbruget, som et regeringsnedsat udvalg præsenterede for nyligt. Udledning af ammoniak skaber luftforurening og skader naturen. Udvalget blev etableret, fordi Danmark ikke ser ud til at leve op til en EU-forpligtelse om at nedbringe udledningen af ammoniak med 24 procent i 2020 i forhold til 2005. Ammoniakudvalget regner sig frem til, at der er et behov for at reducere 2.400 tons yderligere for at nå i mål.

Usikkerheden bør komme natur og folkesundhed til gode.

Kåre Press-Kristensen
Seniorrådgiver, Rådet for Grøn Omstilling

Men Dansk Miljøteknologi er på ingen måde imponeret. I et notat – der er sendt til Folketingets miljø- og fødevareudvalg – er kritikken hård.

”Dansk Miljøteknologi finder udvalgets rapport og anbefalingerne helt utilstrækkelige, og vi opfordrer til en seriøs revurdering af indsatsbehovet og en markant opstramning af de foreslåede tiltag,” lyder det.

{{toplink}}
Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

"Eklatant usikkerhed"
Brancheorganisationen kritiserer blandt andet, at man opererer med en stor usikkerhed på ni procentpoint. Det betyder, at man reelt kan være nået i mål, eller at ammoniakudledningen blot er reduceret med knap seks procent.

”En så eklatant usikkerhed kan der ikke træffes seriøse politiske beslutninger på baggrund af, og Dansk Miljøteknologi opfordrer kraftigt til, at usikkerheden adresseres, før den videre indsats besluttes,” lyder det i notatet.









0:000:00