Inger Andersen står i spidsen for FN's Miljøprogram: "Jeg er opdraget til at have respekt for naturen"

KARRIERE: Inger Andersen drog ud som ung og er aldrig flyttet hjem siden. Kampen mod klimaforandringerne i verdens fattigste egne er blevet en sag for livet, og i februar blev hun udnævnt til chef for FN’s Miljøprogram. 

Foto: Pressefoto/IUCN
Katrine Falk Lønstrup

Fortalt til Katrine Falk Lønstrup

"Jeg rejste fra Danmark, da jeg var 19 år gammel, og jeg har ikke boet der siden. Og jeg kan huske, at jeg for 25 år siden følte, at jeg nok havde brændt broen til Danmark. At jeg aldrig ville kunne finde ud af at komme hjem igen, fordi jeg ikke vidste, hvad folk talte om, og ikke kendte samtalerne.

Men jeg har faktisk genopbygget broen de seneste fem år, hvor jeg har boet i Genève. Det har været en af de bedste ting ved at komme tilbage til Europa: at jeg har haft så let ved at komme til Danmark, og at jeg derfor har kunnet genetablere flere gamle venskaber i Danmark. 

Jeg har arvet et sommerhus i Rørvig sammen med min bror og søster, og vi har nu også købt en nabogrund, så vi kan få noget mere plads. Det har vi brugt en masse tid på sammen, og det har virkelig været en gave at få mulighed for at genetablere mig selv i Danmark.

I Sudan så jeg for første gang, hvor skrøbelig naturens balance er, og hvor lidt der skal til, før menneskers eksistensgrundlag bliver revet væk under dem. Især for de allerfattigste, der rammes hårdest af naturkatastrofer.

Inger la Cour Andersen

Fem år i Sudan 
Efter jeg var færdig med min universitetsuddannelse i London, rejste jeg til Sudan, hvor jeg var frivillig engelsklærer på en lille pigeskole. Jeg ankom i 1982, kort før en voldsom tørke og hungersnød ramte landet. Mere end 250.000 mennesker døde alene i Sudan, og endnu flere familier blev ødelagt og fordrevet på grund af den her forfærdelige naturkatastrofe, der hærgede det meste af Østafrika. 

Det var nok her, jeg for alvor blev optaget af klimaforandringer og miljø. Jeg er opdraget til at have respekt for naturen, og mine forældre havde stort fokus på, at mine søskende og jeg lærte, hvordan man lever med naturen.

Når man foretager nogle valg i sit liv, indebærer det også altid, at der er noget, man giver afkald på.

Inger la Cour Andersen

Men i Sudan så jeg for første gang, hvor skrøbelig naturens balance er, og hvor lidt der skal til, før menneskers eksistensgrundlag bliver revet væk under dem. Især for de allerfattigste, der rammes hårdest af naturkatastrofer. Hvis regnen bare udebliver et enkelt år, og høsten slår fejl, er der ikke andet at gøre end at spise såsæden eller sælge den. Og det er det sidste, man gør, for så har man intet tilbage.

Derfor er det vigtigt at arbejde med, hvordan vi kan opnå større resiliens ved at investere i naturens infrastruktur, og sørge for, at vi ikke ødelægger naturens fundament. For det øjeblik vi gør det, mister vi simpelthen naturens bæredygtighed og naturens evne til at understøtte verden.  

Da mit år på pigeskolen var ovre, var jeg ikke klar til at forlade Sudan, så jeg fik et job hos SudanAid, der arbejdede med tørkerehabilitering og nødhjælp til de mange mennesker, der var ramt af tørken. Det var samtidig med, at borgerkrigen mellem Nord- og Sydsudan brød ud igen, så jeg blev engageret i det humanitære arbejde i Sydsudan, hvor konflikten primært udspillede sig. 

Dokumentation

Blå bog 
Inger la Cour Andersen 
Født i 1958 i Jerup i Nordjylland 

1977: Student fra Midtfyns Gymnasium 
1981: Bachelor i udviklingsøkonomi og politik fra University of North London 
1982: Master fra School of Oriental and African Studies på University of London 

1982-85: Frivillig engelsklærer i Sudan, ODIA 
1985-87: Hjælpearbejder i Sudan, SudanAid. 
1987-92: Rådgiver, FN 
1992-99: Rådgiver, FN's Udviklingsprogram, og leder af den Arabiske Regions globale miljøprogram (Global Environment Facility)  
1999-2001: Partnerskabskoordinator for Vandressourcer, Verdensbanken 
2002-04: Sektorleder for Verdensbankens vand- og byudviklingsafdeling for Central- og Vestafrika 
2004-08: Direktør for Mellemøsten og Nordafrika, Verdensbanken 
2008-10: Direktør for Afrika, Verdensbanken  
2010-11: Vicepræsident for Bæredygtig Udvikling, Verdensbanken, og formand, Consultative Group for International Agricultural Research 
2011-15: Vicepræsident for Mellemøsten og Nordafrika, Verdensbanken  
2015-19: Generaldirektør, International Union for Conservation of Nature (IUCN) 
2019-: Chef, FN’s Miljøprogram 


0:000:00