Miljøminister står sammen med blå blok: Kommuner skal ikke kunne afvise husdyrbrug

SVIN: Kommuner skal ikke have lov til at sige nej til udvidelser af husdyrbrug, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin, der har opbakning fra hele blå blok. Røde partier ærgrer sig.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Det skal ikke være postnummeret, der afgør, om en svinebonde kan udvide produktionen.

Det slog miljøminister Lea Wermelin (S) tirsdag fast, da Folketinget behandlede et beslutningsforslag fra Enhedslisten, der vil give kommunerne mulighed for at afslå ansøgninger om øget svineproduktion.

”Det vil skabe usikre rammer for erhvervet. Og for naboerne. Og der vil kunne opstå store forskelle fra kommune til kommune,” sagde ministeren og slog fast:

”Det er et fornuftigt princip, at erhvervet skal behandles ens på tværs af kommunegrænserne. Og sådan regulerer vi også andre erhverv.”

Det er et kæmpe problem, at der skal være svinekommuner i hele landet.

Søren Egge Rasmussen (EL)
Fødevareordfører

I dag kan en landmand udvide sin husdyrproduktion, som han ønsker det, så længe han lever op til en stribe nationale krav til blandt andet støj, lugt og udledning af ammoniak. Men siden en ændring af husdyrloven i 2017 har flere kommuner kritiseret, at man reelt ikke kan stoppe store udvidelser, selvom de er uønskede lokalt. Kritikken er kommet fra flere sider og fremgår blandt andet af et brev, som to S-borgmestre sendte til miljøministeren sidste år. 

{{toplink}}
Læs også

Netop det vil Enhedslistens beslutningsforslag gøre op med. Partiet ønsker således, at kommunerne fremover, får mulighed for at foretage en såkaldt helhedsvurdering, hvor det bliver muligt at sige nej til en udvidelse, selvom det skulle overholde alle gældende miljøkrav.

”Det kommunale selvstyre er rigtig godt. Men det burde betyde, at man kunne have grisekommuner, som er meget velvillige over for den her slags ansøgninger. Men også at der er andre kommuner, som kan vægte natur, turisme og mindre byer højere end udvidelser af svinelandbrug,” sagde Søren Egge Rasmussen under debatten i Folketingssalen.

”Men som det er nu, kan kommunerne ikke rigtig sige nej. Det er et kæmpe problem, at der skal være svinekommuner i hele landet,” lød det fra EL-ordføreren.









0:000:00