Kommentar af 
Lisbeth Knudsen

Milliarder på speed i valgkampen: Er der gået inflation i de dyre valgløfter?

Valgkampen er i sin sidste fase blevet en konkurrence om, hvem der kan byde højest og lade milliarderne rulle, frem for hvem der har de bedste ideer.

Valgkampen er blevet til et dagligt auktionslokale, hvor dagsformen måles på hvor mange milliarder, der kan sættes ind med, skriver Lisbeth Knudsen. 
Valgkampen er blevet til et dagligt auktionslokale, hvor dagsformen måles på hvor mange milliarder, der kan sættes ind med, skriver Lisbeth Knudsen. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Lisbeth Knudsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er sikkert uklogt at indrømme det her i valgkampens sidste fase, men min politiske lommeregner er altså gået ned med stress. Ikke en dag uden at milliarderne ryger hen over bordet fra de gavmilde partier i alle farvevarianter fra blå til lilla og rød.

Vi er for længst holdt op med at tælle i millioner. Nu regnes kun milliarder for noget, der kan påkalde sig den fornødne opmærksomhed og et velbesøgt valgpressemøde.

Når pengene skal findes bliver regnestykket mere diffust. Vi får forklaret, at noget er indarbejdet i de ikke særligt gennemskuelige 2030-planer fra flere af partierne. Noget andet bliver indfaset over en længere årrække, og tilbagebetalingsplanen er derfor noget uigennemskuelig. Noget tredje er fundet via besparelser lidt rundt omkring, og det sidste er fundet ved at skære på jobcentrene, når alle andre forklaringer er brugt op. De er blevet lidt årets prygelknabe.

For den almindelige danske vælger må det forekomme helt uoverskueligt og usammenligneligt, hvad der lige nu diskes op med fra partierne.

Lisbeth Knudsen

Fra starten af valgkampen var der sådan en forsigtig konsensus om ikke at overbyde hinanden med løfter om varmehjælp og inflationsskabende kompensationspakker i øst og vest. Til gengæld er der gået inflation i overbuddene på sundhedsområdet, klima- og energiområdet og måske lidt overraskende en ret dyr biodiversitetsindsats. For den almindelige danske vælger må det forekomme helt uoverskueligt og usammenligneligt, hvad der lige nu diskes op med fra partierne. Valgspurten er i sandhed sat ind og den store prangerpung er kommet frem.

Den ene dag skal op mod 235.000 offentlig ansatte herunder sygeplejersker, jordemødre, sosu'er m.fl. have tre milliarder kroner eller 2.000 koner mere i løn om måneden. Ganske vist først med start fra 2024 og først fuldt indfaset i 2030 efter en socialdemokratisk model. Nogle dage tidligere kom der budskab til de offentligt ansatte fra et andet parti – Enhedslisten. Her var det fem milliarder kroner mere i ligeløn til de såkaldt velfærdsprofessionelle og vel at mærke udbetalt med start fra 2023.

Venstre vil afsætte seks milliarder i 2023 og 2024, som blandt andet skal gå til at give medarbejdere i sundhedsvæsenet fastholdelsestillæg på op til 20.000 kroner. Moderaterne vil give 2.500 kroner mere om måneden til alle professionsuddannede sundhedsansatte på sygehusene i 2023 for at stabilisere mandskabskrisen og fastholde flere medarbejdere. Og flere andre af partierne har også deres bud på sundhedsområdet, og skal man finde en vis form for konsensus, så samler det sig nok omkring en akutpakke til sundhedspersonalet hen over vinteren under en eller anden form.

Så var det tid at gøre noget godt for biodiversiteten med bindende mål og planer for næsten en milliard kroner fra de konservative. I forvejen ligger der en aftalt biodiversitetspakke, som regeringen og dens støttepartier har indgået, som afsætter 888 millioner kroner i perioden 2021-2024 til at forbedre natur og biodiversitet i Danmark. Derudover er der afsat fire millioner kroner årligt i 2021-2024 til et nyt biodiversitetsråd. Men hvem når lige i farten at få sammenlignet nye forslag og millioner med de gamle forslag og millioner.

Men hvad så med psykiatriplanen. Regeringen afsætter ikke et specifikt beløb til psykiatrien, men foreslår i stedet en forhandlingsreserve på 550 millioner kroner i 2023, der skal gå til sundhed, psykiatri og ældre. I 2024 til 2026 hæves beløbet til en milliard kroner om året. Enhedslistens psykiatriordfører, Pernille Skipper, kalder forslaget "skuffende". Hun mener, at der bør afsættes omkring 500 millioner alene til psykiatrien i 2023. Venstre går til valg på, at den økonomiske ramme for psykiatrien gradvist skal løftes, så vi om ti år har øget bevillingen til området med fire milliarder kroner hvert år. Mon vælgerne lige kan gennemskue de regnestykker?

Læs også

Så kom ældreområdet lige ind på lystavlen i valgkampen for en kort bemærkning på grund af en meget omtalt TV 2-dokumentar om misrøgt på et plejehjem i Køge. Her bredte der sig en kollektiv forargelse over både personale og ledelse, og bolden landede hurtigt i skødet på ældreminister Astrid Krag, selv om det faktisk på ingen måde kan siges at være hendes direkte ansvar, hvad politikere og forvaltning i Køge Kommune har fejlet på. Lige på ældreområdet rullede milliarderne ikke afsted i kølvandet på skandalen, men vi fik alle de gode hensigtserklæringer om bedre tilsyn og ønsker om flere valgmuligheder for de ældre med blandt andet friplejehjem.

Både på klima- og energiområdet og på landbrugsområdet er der givet valgløfter for rigtigt mange milliarder. Vi har næsten ingen diskussion om, hvilke reformer, der bør gennemføres. Vi har ingen regulær diskussion om, hvad der skal prioriteres ned, når noget andet opprioriteres. Vi har ikke en diskussion om, hvorvidt det altid er penge, der løser problemerne.

Frem mod 2030 er det økonomiske råderum på 48 milliarder kroner, medmindre man gennemfører nye reformer eller store offentlige besparelser, der øger råderummet. Når regningen til det aftalte løft af forsvaret og det den grønne omstilling er betalt, og når det såkaldt demografiske træk på velfærden – at vi i 2030 har 125.000 flere ældre og 50.000 flere børn under syv år – også er betalt, så er der kun 12,5 milliarder tilbage.

Valgkampe burde være en kappestrid om de gode ideer til, hvordan vi udvikler og forbedrer vores samfund. 

Lisbeth Knudsen

Af dem ønsker Socialdemokratiet at afsætte fem milliarder kroner til "bundne opgaver og uforudsete behov". Det giver 7,5 milliarder tilbage i kassen. 3,0 milliarder kroner af dem skal så ifølge Socialdemokratiet bruges på bedre løn- og arbejdsvilkår i den offentlige sektor.

Læg så oven i alle disse tal, hvad partierne har lovet i akutte hjælpepakker til vælgerne til at klare energiregningerne og alle de andre forslag og ønsker, der er lagt frem i valgkampens forløb.

Det interessante ved rigtigt mange af de politiske udmeldinger er, at den almindelige vælger for længst har mistet overblikket over, hvad der egentlig er lovet, hvor pengene skal komme fra, og hvordan det problem, vi prøver at løse med de mange milliarder, så også reelt formodes at blive løst. Og det andet interessante er, at ingen – bogstavelig talt ingen – taler om det, vi skal leve af og finansiere vores velfærd med. Nemlig erhvervslivet og ProduktionsDanmark helt bredt fortolket og de vilkår, der skal være for den private sektor.

Valgkampe burde være en kappestrid om de gode ideer til, hvordan vi udvikler og forbedrer vores samfund. Lige nu er valgkampen mest blevet til et dagligt auktionslokale, hvor dagsformen måles på hvor mange milliarder, der kan sættes ind med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand, Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

0:000:00