Millionregning for undersøgelse af regnskabsrod

REGNING: De eksterne undersøgelser i kølvandet på regnskabsskandalen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kommer til at koste mindst 3,5 millioner kroner. En personalesag kan gøre regningen endnu større.

Forsvarsminister Trine Bramsen ved fremlæggelsen af sin plan for oprydning efter regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse 10. december sidste år.
Forsvarsminister Trine Bramsen ved fremlæggelsen af sin plan for oprydning efter regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse 10. december sidste år.Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Oprydningen efter regnskabsrodet i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse kommer sandsynligvis til at koste langt mere, end der er mistanke om, at der er blevet svindlet for.

Det står klart, efter at Forsvarsministeriet nu har fundet det revisionsfirma og det advokatfirma, som skal stå for de eksterne undersøgelser, som forsvarsminister Trine Bramsen (S) har valgt skal gennemføres, oven på at regnskabsrodet kom til offentlighedens kendskab i december sidste år.

Regningen alene for de to eksterne undersøgelser ser lige nu ud til at lande på 3,5 millioner kroner.

Forsvarsministeriet har budgetteret med at anvende cirka 2 millioner kroner til revisionsundersøgelsen, som revisionsfirmaet Deloitte skal stå for. Advokatundersøgelsen er budgetteret til at skulle koste cirka 1,5 millioner kroner. Den skal Statens egen advokat, Kammeradvokaten, stå for. Det oplyser ministeriets kommunikationsafdeling til Altinget.

Tjenstligt ansvar
Revisionsundersøgelsen skal undersøge kontrolmiljøet på indkøbsområdet i Ejendomsstyrelsen og understøtte advokatundersøgelsen. Derudover vil Deloitte bistå med Forsvarsministeriets generelle arbejde med en styrkelse af det økonomiske kontrolmiljø på tværs af koncernen.

Advokatundersøgelsen skal se på, om der kan placeres et tjenstligt ansvar i henholdsvis Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse i Hjørring og Forsvarsministeriets departement i København.

Udbuddet af revisionsundersøgelsen er gennemført som et såkaldt miniudbud på en SKI-rammeaftale for indkøb af revisionsydelser, og Kammeradvokataftalen er blevet valgt uden udbud til at gennemføre advokatundersøgelsen. Det gør, at undersøgelserne allerede nu kan iværksættes, og at de første dele af revisionsundersøgelsen forventes at være færdig før sommerferien og advokatundersøgelsen i august i år.

Sønderlemmende kritik
Der ligger også en uafklaret personalesag på forsvarsminister Trine Bramsens bord. Personalesagen risikerer at gøre regningen for oprydningen endnu større end de 3,5 millioner kroner. Den handler om Ejendomsstyrelsens direktør, Hans Høyer, der har været hjemsendt med løn i snart fire måneder, siden Statsrevisorerne 6. december sidste år kom med en sønderlemmende kritik af regnskabspraksis på baggrund af en undersøgelse fra Rigsrevisionen, og sagen rullede.

Forsvarsministeriets egen interne revisions undersøgelse af, hvad der er foregået i Ejendomsstyrelsen har vist, at det regnskabsrod, som Rigsrevisionen fandt i vedligeholdelsesafdelingen, ikke i samme grad går igen i styrelsens andre afdelinger. Desuden er der, så vidt den interne revisions udsendte rejsehold kunne konstatere, ikke blevet svindlet med godkendelsen af fakturaer. Kun i ét enkelt tilfælde har en medarbejder svindlet med overfakturering.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00