EU-Kommissionen giver grønt lys: Fædre kan få øremærket flere ugers barsel

Danmark kan alligevel implementere EU-direktivet om øremærket barsel, så fædre og mødre får lige mange ugers orlov efter fødslen, lyder det fra Beskæftigelsesministeriet. Det vækker jubel blandt regeringens støttepartier.    

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Rikke Brøndum

Spørgsmålet om, hvordan Danmark skal implementere EU-direktivet om øremærket barsel har taget en ny drejning. 

Hidtil har Beskæftigelsesministeriet vurderet, at Danmark blev nødt til at som minimum at forlænge mødrenes orlov fra de nuværende 18 til op til 32 uger. Fædrene ville derimod få 20 uger. Ellers kunne Danmark risikere at bryde med EU-retten, lød det fra ministeriet til stor frustration blandt regeringens støttepartier.

Som Altinget tidligere har beskrevet, har SF, Enhedslisten og Radikale længe ønsket en mere lige fordeling af de 52 uger, som er den periode forældrene i dag har ret til at få barselsdagpenge i samlet set.

Og efter et nyt svar fra EU-Kommissionen åbner ministeriet nu for netop den model. 

“Det er Beskæftigelsesministeriets vurdering, at orlovsdirektivet ikke er til hinder for en ordning, som samlet set giver forældrene det samme antal orlovsuger,” skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i et svar til Folketinget. 

Det vækker glæde hos SF’s ordfører på området, Astrid Carøe, som længe har ønsket en lige fordeling af orloven med mindst 14 uger til hver forælder og presset på for at få EU-Kommissionens vurdering af spørgsmålet.   

“Vi har fra starten af forhandlingerne ønsket at implementere reglerne sådan, at både far og mor har lige mange ugers orlov efter fødslen. Det skal selvfølgelig være sådan, at moderen er beskyttet i forbindelse med fødslen, men derudover er det vores klare holdning, at mor og far selvfølgelig skal have det samme antal uger på barselsdagpenge,” siger hun.

Afventer fortsat parternes vurdering   
Også Enhedslisten har en forventning om, at regeringens udspil vil lægge sig tættere på partiets ønske om også at øremærke som minimum 14 uger til fædrene. 

“Det er en meget glædelig nyhed, som viser, at det er muligt at at lave lige fordeling af orloven og få ligestilling. Det har vi efterlyst i så mange år, siden Thorning-regeringen, siger ligestillingsordfører Pernille Skipper, der peger på, at det nu skal gå stærkt med at få et udspil fra ministeren, så reglerne kan vedtages inden årsskiftet. 

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00