Minister afviser særlig redningsplan for lukningstruede VUC-afdelinger

AFVIST: Undervisningsministeren vil ikke lave særlige tiltag for at redde 13 VUC-afdelinger fra at lukke. S kritiserer ministerens manglende tiltag og foreslår ny pulje til økonomisk pressede afdelinger.

Niels Frederik Rickers

Regeringen har ingen planer om at igangsætte særlige initiativer, der skal redde 13 lukningstruede VUC-afdelinger.

Sådan lød det fra undervisningsminister Merete Riisager (LA) på et samråd tirsdag.

”VUC’erne er statsligt selvejende institutioner, hvilket betyder, at beslutningerne om oprettelse og nedlægninger af afdelinger træffes af de enkelte institutioner i en principiel vigtig armslængde fra mig som minister,” sagde ministeren.

Samrådet var indkaldt af landdistrikts- og øordfører Magnus Heunicke (S) og ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff (S) på baggrund af, at otte VUC-afdelinger i yderområderne drejer nøglen om til sommer, mens yderligere 13 afdelinger er stærkt lukningstruede.

Man kan ikke komme udenom, at når man skærer 600 millioner kroner, så får det konsekvenser. Det siger sig selv, at når man lukker uddannelsestilbud i otte byer, så går det hårdt ud over et Danmark i balance. Så er det et Danmark i ubalance.

Magnus Heunicke (S)
Landdistrikts- og øordfører

Hovedformålet med samrådet var at få ministeren til at give et svar på, hvorvidt hun ønsker at redde de pressede VUC-afdelinger.

Men Riisager havde ikke medbragt nogen redningskrans til de nødlidende VUC-afdelinger.

”Det her er jo lokale beslutninger. Vi har en selvejende struktur på det her område. Det synes jeg er godt, for vi skal ikke bilde os ind, at vi kan sidde her på Christiansborg og vide, hvor uddannelser ligger bedst,” sagde Merete Riisager.

S: Besparelser er den primære synder
I den time, som samrådet stod på, var det i høj grad det omdiskuterede omprioriteringsbidrag, som fyldte på Socialdemokratiets dagsorden.

Ifølge Magnus Heunicke er de 600 millioner kroner, som i løbet af de sidste fire år er blevet sparet på VUC-området, direkte medvirkende til, at flere VUC-afdelinger må lukke.

Dokumentation

Disse VUC-afdelinger står til lukning
I dag er der 85 VUC-afdelinger fordelt på 30 VUC-centre, men flere af dem har meldt ud, at de er hårdt pressede på pengepungen.

Til sommer lukker afdelinger i Hirtshals, Ebeltoft, Brovst, Grindsted, Frederiksværk, Rudkøbing, Frederikssund og Varde som følge af mange års økonomiske besparelser. 


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00