Minister undersøger muligheden for at sætte nationale test i bero

PAUSE: Undervisningsministeriet undersøger mulighederne for, hvordan de nationale kan sættes i bero, viser aktindsigt. Støttepartierne kræver testene indstillet med det samme, mens blå blok kritiserer ministeren for at drage forhastede konklusioner.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Regeringen vil fortsat arbejde på at sætte de nationale test i bero, selvom testene til sommer ifølge et forslag fra ministeren skal afløses af et helt nyt system. 

Arbejdet med at undersøge, hvordan de nationale test kan sættes i bero, er allerede skudt i gang. Det fremgår af dokumenter fra Børne- og Undervisningsministeriet, som Altinget har fået aktindsigt i. Af dokumentet ses det, at ministeriet ligger inde med en række dokumenter, der omhandler muligheden for at sætte de nationale test på pause.

Dokumenterne indeholder overvejelser om folkeskolelovens paragraf 13, stk. 3, lyder det. Det er i den del af loven, hvor det blandt andet er specificeret, at det er børne- og undervisningsministeren, der fastsætter reglerne for, hvilke fag og hvilke klassetrin der er omfattet af de nationale test.

Det har dog ikke været muligt at finde ud af, hvilke muligheder der helt specifikt undersøges. De interne dokumenter er nemlig omfattet af offentlighedsloven og er derfor først mulige at få indblik i, når forslaget er fremsat i Folketinget. Hverken Børne- og Undervisningsministeriet eller undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har ønsket at kommentere oplysningerne over for Altinget.

Det er ikke hensigtsmæssigt at skabe uro i folkeskolen på den måde.

Ellen Trane Nørby
Undervisningsordfører, Venstre

Professor og skolehistoriker ved Danmarks Pædagogiske Universitet Ning de Coninck-Smith betegner det som en ”fuldstændig usædvanlig situation”, der er uden historisk fortilfælde, hvis det lykkes at sætte testene på pause.

”Det er en forlængelse af den liberalisering af folkeskoleloven, som Merete Riisager satte i gang, hvor hun ville sætte kommunerne fri af loven. Det kan ikke rulles tilbage nu, og det har skabt den nuværende situation,” siger Ning de Coninck-Smith.

Støttepartier vil ikke vente
De omstridte nationale test har været genstand for flere års kritik. Samtidig er antallet af test eksploderet inden for de seneste fire år.

Tirsdag aften meddelte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, at hun vil afskaffe de nationale test og indlede drøftelser med partierne i folkeskoleforligskredsen om, hvad der skal træde i stedet for. Det nye system skal være mere pædagogisk og mindre testbaseret, forklarer ministeren til Politiken.

Men regeringens støttepartier vil ikke lade de nationale test køre videre, indtil der er fundet en bedre erstatning. Testene skal sættes i bero med det samme, lyder det fra SF, Enhedslisten og Radikale.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00