Debat

Fødevareminister: Vi skal forhindre afskovning, men importforbud er ikke vejen

DEBAT: Det er vigtigt, at Danmark sætter grænser for global afskovning som følge af fødevareimport. Men et egentlig importforbud er ikke en løsning, skriver Mogens Jensen.

Selvom et importforbud af kød og soja fra Brasilien, der er produceret som følge af afskovning, lyder besnærende, er det ikke vejen frem, skriver Mogens Jensen. 
Selvom et importforbud af kød og soja fra Brasilien, der er produceret som følge af afskovning, lyder besnærende, er det ikke vejen frem, skriver Mogens Jensen. Foto: Agustin Marcarian/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

Der er et klart behov for at sikre, at vi passer bedre på vores jord og vores skove.

Mogens Jensen
Fødevareminister

Enhedslisten har foreslået, at regeringen indfører et stop for import af kød og soja fra Brasilien, der er produceret som følge af afskovning, og det er på mange måder et sympatisk forslag. 

Der er et klart behov for at sikre, at vi passer bedre på vores jord og vores skove, men jeg kan ikke bakke op om Enhedslistens forslag, fordi jeg ikke mener, at et forbud vil være det rigtige skridt at tage.

Vi kan nemlig ikke fra dansk side indføre et nationalt importforbud, fordi handelspolitikken er EU-kompetence, og derudover vil et forbud næppe kunne skrues sammen, så det lever op til WTO’s regler.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Der er dog ingen tvivl om, at vi skal ændre vores import i en mere bæredygtig retning. Der er nemlig intet, der tyder på, at den globale afskovning er på vej ned. Tværtimod er der kommet rapporter om øget afskovning flere steder i verden i løbet af de sidste måneder.

Behovet for hurtig handling mod afskovning er samtidigt blevet endnu tydeligere efter et notat fra Københavns Universitet tidligere på foråret viste, at der er et meget stort klimaaftryk forbundet med vores import af soja og palmeolie. 

Handlingsplan mod afskovning
Heldigvis er der også positive nyheder. Virksomhederne i Dansk Alliance for Ansvarlig Soja har offentliggjort deres sojahandlingsplaner, som jeg overordnet synes, viser nogle meget store skridt i den rigtige retning. Faktisk de største skridt i mere end ti år.

Men vi skal videre og have hele erhvervet med, så al vores import af landbrugsråvarer bliver ansvarlig og afskovningsfri. Jeg vil derfor i de kommende uger mødes med en række centrale aktører i erhvervet for at opfordre dem til at rykke nu og sikre sig, at deres import af landbrugsråvarer bliver ansvarlig og afskovningsfri.

Jeg har samtidig besluttet, at vi skal have en handlingsplan mod afskovning, som kan indeholde eksisterende og nye tiltag mod afskovning. Miljø- og Fødevareministeriet vil arbejde på denne handlingsplan i de kommende måneder, med inddragelse af relevante ministerier og i dialog med centrale interessenter. Vi skal have styr på værktøjskassen, så vi ved hvilke redskaber, som vi kan sætte ind med.

EU skal fremme bæredygtighed
Jeg vil derudover også fortsætte med at følge processen i EU tæt – for eksempel i Kommissionens kommende jord-til-bord strategi og biodiversitetsstrategi – og kæmpe for, at der kommer ambitiøse tiltag mod afskovning på EU-plan så hurtigt som muligt. Det kan både omfatte frivillige tiltag og reel regulering med specifikke krav til erhvervet.

Vi skal også styrke dialogen med andre store forbrugslande, og ikke mindst centrale producentlande. Det kan vi blandt andet gøre ved at sikre, at bæredygtighed står helt centralt i EU’s handelsaftaler.

Jeg vil gerne takke Enhedslisten for, at de med dette forslag er med til at sætte fokus på afskovning. Jeg kan ikke støtte et importforbud, men vi er enige om målet: Dansk landbrug skal ikke koste regnskov i Sydamerika eller andre steder i verden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00