Efter tusindvis af fejl på handicapområdet kommer minister nu med sin plan. Men kommunerne kan selv vælge, om de vil følge den

En ny specialeplan skal være det afgørende redskab, der løser udfordringerne med høje fejlrater og sikrer, at borgere med handicap får den rette hjælp fra start, ifølge socialministeren. Handicaporganisation og støtteparti kritiserer udspillet for ikke at forpligte kommunerne.

Med en ny specialeplan vil regeringen og Astrid Krag lave "en helt ny arkitektur" på det specialiserede socialområde, forklarer ministeren til Altinget.
Med en ny specialeplan vil regeringen og Astrid Krag lave "en helt ny arkitektur" på det specialiserede socialområde, forklarer ministeren til Altinget.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Efter flere år med høje fejlrater og problemer med retssikkerheden for personer med handicap er der brug for "en helt ny arkitektur" på det specialiserede socialområde.

Det mener social-og ældreminister Astrid Krag (S), der har taget ved lære af sundhedsområdet, hvor én bestemt sygdom medfører én bestemt behandling.

Den tilgang skal også præge det specialiserede socialområde, og derfor vil ministeren som en del af nyt regeringsudspil indføre en ny specialeplan, der skal være den store del af løsningen på de årelange problemer.

Specialeplanen skal ifølge ministeren sikre, at personer med handicap får den rette hjælp fra start.

”Vi lægger op til at lave en helt ny arkitektur på det specialiserede socialområde med en egentlig specialeplanlægning med så meget inspiration som muligt fra sundhedsområdet. Det gør vi i stedet for at lave flere nålestik, hvor man laver et projekt, en indsats eller en lovændring på én konkret, enkeltstående problemstilling,” siger hun.

Vi lægger op til at lave en helt ny arkitektur på det specialiserede socialområde med en egentlig specialeplanlægning med så meget inspiration som muligt fra sundhedsområdet.

Astrid Krag
Social- og ældreminister, Socialdemokratiet

Specialeplanen er med andre ord udspillets store slagnummer.

Den er tænkt som det store forkromede overblik, der viser hvilken hjælp, man bør have, hvis man har et givent handicap.

Inspirationen kommer fra sundhedsvæsenet, hvor eksempelvis en bestemt kræfttype udløser et specifikt behandlingsforløb. Samme procedure skal, når planen er fuldt indfaset i 2030, præge handicapområdet.









0:000:00