Minister vil forbyde sprøjtemidler i offentlige parker og på fortove

FORBUD: Miljøminister Lea Wermelin (S) slår nu fast, at Socialdemokratiet arbejder for et sprøjteforbud på offentlige arealer som parker og stier. Det glæder støttepartier.

Kort før folketingsvalget foreslog Socialdemokratiet at forbyde sprøjtning på offentlige arealer som fortove, veje og stier.

Men da de havde indtaget regeringskontorerne, var den nye miljøminister i et svar til Folketinget pludselig mere tilbageholdende. 

Det vakte kritik fra støttepartierne. Nu fastslår miljøminister Lea Wermelin (S), at S fortsat er klar til et forbud. 

"Socialdemokratiet mener det samme nu som før valget, og jeg er i gang med at se nærmere på forbuddet mod sprøjtning på offentlige arealer, og hvordan vi konkret kommer i mål med det," skriver hun i en mail til Altinget.

"Som det også fremgår af forståelsespapiret med Radikale, SF og Enhedslisten, er det vigtigt for os at passe bedre på vores drikkevand og nedbringe brugen af sprøjtemidler," skriver hun.

Socialdemokratiets eget forslag om et forbud kom i et udspil for en grøn omstilling fra maj 2019. Men i et folketingssvar i juli måned var Lea Wermelin som miljøminister ikke så klar i spyttet. 

Direkte adspurgt svarede Lea Wermelin heri, at hun vil drøfte med KL og Danske Regioner, hvordan man fortsat kan reducere i brugen af pesticider på offentlige arealer - uden at nævne et egentligt forbud.

Glæde hos støttepartier
Det vakte undren hos regeringens støttepartier. Miljøordførerne fra SF, Enhedslisten og Radikale Venstre gjorde klart, at de ville arbejde for et forbud og holde Socialdemokratiet op på valgløftet.

Det lykkedes i tre uger ikke Altinget at få miljøministeren til at uddybe sit svar, men den nye udmelding fra Lea Wermelin vækker glæde hos støttepartierne.

"Det er en dejlig nyhed, men det manglede jo også bare. Socialdemokratiet mente det her før og under valgkampen, og jeg forventer da, at vi kommer til at gøre rigtig meget for at forhindre sprøjtning, som både skader biodiversitet og drikkevand," siger Enhedslistens miljøordfører Mai Villadsen.

Samme toner lyder fra Radikale Venstres miljøordfører Zenia Stampe. 

"Det er positivt, for så kan vi også hurtigt komme videre til at diskutere et forbud mod salg til privat brug i haver," siger hun.

Læs mere på Altinget Fødevarer, hvor du får endnu mere baggrund om sagen

Forrige artikel Ny motorvej kan blive droppet: Partier bag aftale trækker støtten Ny motorvej kan blive droppet: Partier bag aftale trækker støtten Næste artikel Ny italiensk regering på vej: Professoren vil nægte nationalisterne magten Ny italiensk regering på vej: Professoren vil nægte nationalisterne magten