Minister vil lave et nyt rådgivningsforum for gymnasierne

GYMNASIER: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) vil lukke to grupper, der følger gymnasiereformen fra 2017. I stedet vil hun oprette et nyt rådgivningsforum for de gymnasiale uddannelser. Ideen møder modstand i forligskredsen.

Børne- og undervisningsministeren vil slå to grupper sammen og oprette et nyt rådgivningsforum for gymnasie-området i stedet.
Børne- og undervisningsministeren vil slå to grupper sammen og oprette et nyt rådgivningsforum for gymnasie-området i stedet.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Engell KjøllerTyson W. Lyall

Der er i dag fire fora under Børne- og Undervisningsministeriet, som drøfter og rådgiver om de gymnasiale uddannelser. 

Det skal der ikke være i fremtiden, hvis det står til Pernille Rosenkrantz-Theil.

Hun vil nemlig lukke de to af slagsen, som kom med gymnasiereformen fra 2017 (interessentfølgegruppen og aftagerpanelet).

I stedet vil hun oprette ét nyt, fast rådgivningsforum for de gymnasiale uddannelser.

Forummet skal "med et bredt mandat" rådgive i "alle forhold vedrørende de gymnasiale uddannelser og de institutionelle rammer".

Ministerens ønske fremgår af et brev, hun sendte til gymnasieforligskredsen i maj, og som Altinget har læst.

Radikale vil lukke Riisager-grupper
Ud over aftagerpanelet og interessentfølgegruppen har Pernille Rosenkrantz-Theil i dag Rådet for Demokratisk Dannelse og Rådet for Faglighed i de Gymnasiale Uddannelser under sig.

De to sidste råd er oprettet under tidligere undervisningsminister Merete Riisager (LA). 

Hos Radikale forstår undervisningsordfører Anne Sophie Callesen ikke, at Pernille Rosenkrantz-Theil ikke har rettet sit fokus på de grupper i stedet.

Dokumentation

Rådgivningsgrupper for de gymnasiale uddannelser

Interessentfølgegruppen til gymnasiereformen
Følgegruppen blev nedsat til at bidrage til løbende dialog mellem ministeriet og de aktører, der skal realisere initiativerne i den politiske aftale om reformen.

Gruppen blev nedsat i oktober 2016 og sat til at mødes tre gange årligt frem til udgangen af 2020.

Blandt medlemmerne af gruppen er Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Danmarks Private skoler, Danske Gymnasier, VUC og elevorganisationerne fra erhvervsskoler, handelsskoler og gymnasier.

Aftagerpanelet til at følge gymnasiereformen
Gymnasiereformen, der blev implementeret fra skoleåret 2017/18, følges af et aftagerpanel. Hvert andet år afleverer de en rapport til Undervisningsministeren, som efterfølgende drøftes med forligskredsen.

Panelet mødes to gange årligt - første gang var i efteråret 2017. Ifølge en oversigt fra Børne- og Undervisningsministeriets er aftagerpanelet er en løbende gruppe og har ingen slutdato. Pernille Rosenkrantz-Theil ønsker nu at nedlægge aftagerpanelet.

Rådet for Demokratisk Dannelse
Rådgivningsgruppen for demokratisk dannelse på ungdomsuddannelserne er sat i verden for at komme med anbefalinger til lærere, lederne og børne- og undervisningsministeren på baggrund af forelagte cases med situationer, der kan udfordre det demokratisk dannende læringsmiljø. Merete Riisager nedsatte rådgivningsgruppen i oktober 2018.

Af kommissoriet fremgår det, at gruppen fungerer frem til udgangen af 2020 medmindre andet besluttes. Ifølge en oversigt fra Børne- og Undervisningsministeriets er afslutningen på arbejdet uafklaret.

Rådet for Faglighed i de Gymnasiale Uddannelser
Rådet blev nedsat af Merete Riisager i november 2018 med henblik på løbende at følge og vurdere fagligheden i gymnasiet.

Rådet fik til opgave løbende at rådgive ministeren og komme med konkrete anvisninger og anbefalinger til, hvordan fagligheden i gymnasiet kan styrkes og følges fremadrettet.

Ifølge en oversigt fra Børne- og Undervisningsministeriets er rådet er en løbende gruppe og har ingen slutdato.

Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00