Mogens Jensen er bekymret for fiskeristop i Østersøen

FISKERI: EU-Kommissionen foreslår at lukke ned for det erhvervsmæssige fiskeri efter torsk i den vestlige Østersø i tre måneder næste år. Det bekymrer fiskeriministeren. Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri anbefaler for første gang at frede torsken, når den gyder.

Det Internationale Havundersøgelsesråd ser ud til i 2017 at have overvurderet antallet af torsk i den vestlige Østersø. Derfor slår Kommissionen nu hælene i for erhvervsfiskeriet i 2020. 
Det Internationale Havundersøgelsesråd ser ud til i 2017 at have overvurderet antallet af torsk i den vestlige Østersø. Derfor slår Kommissionen nu hælene i for erhvervsfiskeriet i 2020. Foto: /Altinget/Arthur J. Cammelbeeck
Sine Riis Lund

Næste år bør der være en længere lukkeperiode for erhvervsfiskeri af torsk i den vestlige Østersø, mener EU-Kommissionen.

Helt konkret foreslår Kommissionen at lukke ned for fiskeriet fra 1. januar til 31. marts i 2020, og det er en måned mere end i 2019.

Fiskeriminister Mogens Jensen (S) pointerer i et ministersvar, at han deler bekymringen om den lange lukkeperiode. 

"Jeg deler fiskernes bekymringer for fremtiden og er klar over, at så drastiske nedskæringer i fiskerimuligheder vil ramme ikke blot fiskerne, men også lokalsamfundene hårdt i økonomisk henseende," skriver han.

FSK vil frede torsken
Som noget nyt går kystfiskerne nu ud og bakker op om at frede torsken, når den gyder.

"Vi er dybt bekymrede for torsken i den vestlige Østersø. Derfor skal torsken beskyttes, når den gyder. Det gør ondt på kystfiskeriet nu og her, at vi ikke kan fiske. Men det er vigtigt at langtidssikre torskebestanden og kystfiskeriet", siger Søren Jacobsen, formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri og kystfisker i Øresund, i en pressemeddelelse.

Kystfiskerne i FSK mener dog ikke, at der er behov for at begrænse det skånsomme fiskeri i januar, da torsken gyder i februar og marts måned.

Overvurderede årgang
En af årsagerne til Kommissionens forslag om en længere lukkeperiode er, at undersøgelser sidste år viste, at årgang 2016 for vesttorsk var mindre, end Det Internationale Havundersøgelsesråd (ICES) vurderede tilbage i 2017.

Kommissionens forslag skal forhandles på et rådsmøde for landbrug og fiskeri 14.-15. oktober.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00