Mogens Jensen roser Green Deal: Skal gøre landbrugsstøtten grøn

EU: Regeringen er glad for ambitionerne i EU’s Green Deal og håber, den smitter af på den kommende reform af landbrugsstøtten, lyder det fra fødevareminister Mogens Jensen.

Hjalte T. H. Kragesteen

EU-Kommissionens udspil til en ny Green Deal bør tænkes med, når EU-landene skal enes om en ny stor reform af landbrugspolitikken.

Det mener fødevareminister Mogens Jensen (S), der mandag var til rådsmøde i Bruxelles.

”Det nytter ikke noget, at vi ikke tænker mål og middel sammen. Landbrugspolitikken giver os mulighed for meget direkte at støtte klima, miljø og natur. De store ambitioner i den grønne pagt skal derfor også komme til udtryk i reformen af den fælles landbrugspolitik,” siger han i en pressemeddelelse.

Mens EU-landene længe har drøftet en ny fælles landbrugspolitik, kunne EU-Kommissionen i december præsentere sit udspil til en ny stor grøn plan for Europa under navnet ’Green Deal’. Det er en overordnet plan, som senere skal udmøntes i mere konkrete strategier. Her er fokus på blandt andet cirkulær økonomi, klima og biodiversitet. Og elementerne er ifølge Mogens Jensen så ambitiøse, at Danmark vil bruge det i forhandlingerne om en ny landbrugsreform til at presse på for den politik, regeringen allerede har: Nemlig at få en så grøn europæisk landbrugspolitik som muligt.

Der er behov for mere fælles europæisk regulering, som understøtter udvikling af et klimaeffektivt landbrug i hele EU.

Mogens Jensen (S)
Fødevareminister

Forud for mandagens rådsmøde fik ministeren et med egne ord bredt, ambitiøst og grønt forhandlingsmandat på et lukket møde i Europaudvalget i fredags. Forinden var en kort åben session, hvor Mogens Jensen orienterede om regeringens position. Og her uddybede han nogle af de elementer i Green Deal, som han har store forventninger til.

Vil pege på danske erfaringer
Det gælder især en kommende jord-til-bord-strategi, hvor Kommissionen lægger op til at reducere  brugen af antibiotika, pesticider og gødning.

”Jeg vil fremhæve de danske erfaringer på de her områder. I forhold til antibiotika betyder vores regulering blandt andet med gult-kortordningen, at vi er blandt de lande i EU med det laveste antibiotikaforbrug i husdyrproduktionen,” sagde ministeren og fortsatte:

”Vi er også i Danmark allerede kommet langt i forhold til pesticider. Vores pesticidstrategi indeholder en ambitiøs målsætning om at reducere pesticidbelastningen. Et af virkemidlerne er vores afgiftssystem, som betyder, at landbruget har et økonomisk incitament til at reducere forbruget og skifte til mindre belastende pesticider.”

Klima-fordeling er ikke hensigtsmæssigt
Ministeren pegede også på, at vi i Danmark har indført målrettet regulering af landbrugets udledning af kvælstof, som kan give ”et godt afsæt for vores drøftelser og input på europæisk niveau”.

0:000:00