Morten Bæk rykker rundt: "Sløjfen mellem det politiske og embedsværket skal være bundet fuldstændig tæt"

INTERVIEW: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet indordner nu organisationen efter regeringens klimamål og opretter nyt strategisk center. Det er helt nødvendigt, hvis embedsværket skal kunne levere på regeringens ambitiøse klimapolitik, siger departementschef Morten Bæk.

Morten Bæk blev departementschef i nu Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i maj 2018, hvor han kom fra en stilling som direktør for Energistyrelsen.
Morten Bæk blev departementschef i nu Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i maj 2018, hvor han kom fra en stilling som direktør for Energistyrelsen.Foto: Sofia Busk
Sine Riis Lund

Den politiske marchordre har næppe før gjaldet så klart i Klima- Energi- og Forsyningsministeriet.

Tre ambitiøse mål er sat. Danmark skal være klimaneutralt senest i 2050. Danmark skal levere en reduktion af drivhusgasser på 70 procent i 2030. Danmark skal tage globalt grønt lederskab.

De ambitiøse mål kræver ikke bare faglig nytænkning, men også organisatorisk nytænkning, lyder det fra departementschef Morten Bæk, der derfor nu ruller en helt ny struktur ud i departementet.

"Vi er faktisk med til at skabe en samfundstransformation, og ikke en hvilken som helst en, men en, som handler om at redde planeten. Derfor er vi kommet frem til, at vi simpelthen er nødt til at arbejde på en ny måde, som er gearet til de målsætninger, vi arbejder efter," siger Morten Bæk.

Fakta
Blå bog: Morten Bæk

Departementschef, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet (2018-)
Direktør, Energistyrelsen (2014-2018)
Afdelingschef, Klima-, Energi- og Bygningsministeriet (2011-2013)
Kontorchef, Klima- og Energiministeriet (2008-2011)
Ledende ministersekretær, Klima- og Energiministeriet (2007-2008)
Ambassadesekretær, Danmarks Ambassade i Washington, DC (2004-2007)
Fuldmægtig, Udenrigsministeriet (2001-2004)
Konsulent, Accenture Ltd., tidl. Andersen Consulting (2000-2001)
Fuldmægtig, Udenrigsministeriet (1999-2000)

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Departementschefen gør op med den klassiske søjle- og kontorstruktur, hvor hvert kontor har et arbejde, der centrerer sig om et fagligt indhold. Der vil i fremtiden være kontorchefer af titel. Men ingen kontorer. Afdelingschefer vil fremover være knyttet op på team og ikke på sagsområder.

I stedet skal der arbejdes i team fordelt på fem centre, hvoraf tre bliver faglige centre, der er bundet direkte op på de politiske mål om grønt globalt lederskab, et klimaneutralt samfund og en reduktion af klimagasser.

"En ting er, at medarbejderne kan finde en overordnet mening med arbejdet. Noget andet er, at medarbejderne i det daglige skal være fuldstændig klare på, hvordan de skal omsætte det til konkret handling. Derfor har vi sagt, at vi er nødt til at organisere os efter regeringens mål. Jeg er ikke bekendt med, at andre ministerier før har gjort det," siger Morten Bæk.

Nyt center for strategi og kommunikation
Tanken med den nye struktur er at skabe mere dynamik og fleksibilitet, hvor ressourcer og kompetencer nemmere kan flyde rundt på tværs af de opgaver, der skal løses inden for et center. De enkelte kontorchefer skal derfor heller ikke længere sidde med et afgrænset fagområde, men i fællesskab sidde med et både ledelsesmæssigt og fagligt ansvar for et helt centers arbejde.

Foruden de tre faglige centre vil der være et center, der står for områder som økonomi, it, jura og hr. Desuden oprettes et Center for Vision og Strategi, der kommer til at indeholde presse, kommunikation og et sekretariat, der skal løfte opgaven med regeringens plads i det magtfulde økonomiudvalg, og det nye udvalg for en grøn omstilling, hvor klima-, energi- og forsyningsministeren bliver formand.

Dokumentation

Tre nye faglige centre 

Center for Klimaneutralt Danmark 
Centret skal stå for den grønne transformation af alt andet end forsyningsområdet, herunder også ministeriets arbejde med digitalisering og tele.

"Det er alt det nye, det er der, hvor vi ikke har svaret, og hvor vi søger nyt territorium i meget tæt samarbejde med de andre faglige ministerier på Slotsholmen, som sidder med ressortansvaret," forklarer Morten Bæk.

Eksempler på emner, der skal tages hånd om, er klimaudledningerne fra landbruget og transportsektoren, og hvordan man lagrer CO2 i undergrunden. 

Center for Grøn Omstilling  
Centret har ansvaret for den fulde grønne omstilling af forsyningssektoren, herunder også cirkulær økonomi. 

Center for Global Klimahandling  
Centret skal varetage ministeriets internationale arbejde for øgede grønne ambitioner og robuste og klare internationale regler. 
En del af regeringens ambition er nemlig, at Danmark påtager sig et globalt grønt lederskab.

"Vi ved jo godt, at vi udgør 0,08 procent af jordens befolkning, og 0,1 procent af udledningerne globalt set, så selvom Danmark var fuldstændig grønt i morgen, så ville det ikke batte noget for det globale klima. Men det, vi er, er jo et grønt foregangsland. Vi er der, hvor man kigger hen for at finde løsninger og modeller til den omstilling, som skal gå enormt stærkt på globalt plan," siger Morten Bæk.

Ministeriet har overvejet, om det var bedre at placere det internationale arbejde, herunder EU-området, ind på de faglige områder, men endte altså med et enkelt internationalt center.

"Vi kiggede på historikken på Slotsholmen og de ministerier, hvor man har prøvet at gøre det og vurderet, at det ikke var den rigtige måde at gøre det organisatorisk, fordi vi tror mere på at have et samlet slagkraftigt globalt center," siger Morten Bæk. 


0:000:00