Debat

Naturentusiaster: Vilde naturområder skal ikke være en grøn kulisse for sport og friluftsliv

Nye naturnationalparker skal ikke være til for sportsarrangementer og friluftsliv. Vi skal have mod til at give naturen reel førsteprioritet – og betragte os selv som gæster, skriver en række fagfolk og interessenter.

Naturnationalparkerne udgør kun en brøkdel af Danmarks naturområder, så hvorfor ikke give naturen reel førsteprioritet her? spørger en række naturentusiaster.
Naturnationalparkerne udgør kun en brøkdel af Danmarks naturområder, så hvorfor ikke give naturen reel førsteprioritet her? spørger en række naturentusiaster.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Naturen har åndenød, den har det skidt især i Danmark, hvor blandt andet skovene er i det, som i EU-terminologi hedder ugunstig tilstand.

Nu vil regeringen gøre noget, være med i de internationale bestræbelser for at bremse biodiversitetskrisen. Miljøministeren spiller derfor ud med et på papiret fornuftigt og ganske ambitiøst tiltag, der kan bidrage til at standse tabet af biodiversitet.

Nu skal vi have 15 naturnationalparker, og vi ser meget gerne, at de kommer til at leve op til i internationale rammer og standarder. Siden 1951 har Danmark været medlem af den internationale naturbeskyttelsesorganisation IUCN, der blandt meget andet netop sætter rammerne for, hvad en nationalpark faktisk er.

Afsendere
  • Jens Lykkebo, Dansk Ornitologisk Forenings medlem af den lokale Projektgruppe for Naturnationalpark Gribskov
  • Søren Mark Jensen, biolog og geograf, Danmarks Naturfredningsforenings medlem af den lokale Projektgruppe for Naturnationalpark Gribskov og rådgiver for Veganerpartiet
  • Erik Mandrup Jacobsen, biolog, Dansk Ornitologisk Forenings medlem af Nationalparkrådet for Kongernes Nordsjælland
  • Luise Ekberg, Medlem af Dansk Ornitologisk Forenings repræsentantskab og medlem af den Nationale arbejdsgruppe for interessenter i Naturnationalparkerne
  • Karsten Thomsen, Verdens Skove, medlem af den Nationale arbejdsgruppe for interessenter i Naturnationalparkerne.
  • Lars Michael Nielsen, biolog Naturnationalpark Gribskovs Venner

IUCN arbejder med forskellige kvalitetsniveauer, der populært kan sammenlignes med gastronomiens Michelin stjerner. Rammerne skal blandt andet sikre, at naturen får høj prioritet i nationalparker. 

Danmark har i dag fem ”nationalparker”, hvoraf ingen med overbevisning kan påstås at leve godt op til IUCNs kriterier, fordi der i disse lægges lige så megen vægt på kultur og friluftsliv, som på at sikre og forbedre naturen.

Enestående chance
I Europa findes der en lang række spændende nationalparker med både stor natur og gode regler for besøgende, som er godkendt af IUCN. Danmark har nu, med naturnationalparkerne, en enestående chance for at komme med i det gode selskab ved tydeligt at give naturen første prioritet i disse områder.

Man bør bestemt også gå i gang med at inddrage landbrugsjord for at gendanne og omlægge arealer til natur. Det er bydende nødvendigt, hvis biodiversitetskrisen skal standses, og hvis Danmark kan leve op til EU's naturmålsætninger. Men aktuelt er det fint at gå i gang dér, hvor det er muligt, og hvor staten har råderet. Vi vælger derfor her alene at fokusere på naturnationalparkerne, som jo aktuelt er i spil.  

Det giver ikke mening, hvis naturen, også i de nye naturnationalparker, skal fungere som en pæn grøn kulisse for udendørs sportsarrangementer og intensivt friluftsliv.

Jens Lykkebo, Søren Mark Jensen, Erik Mandrup Jacobsen, m.fl.
Se faktaboks

Det er nu vi skal benytte chancen og sætte barren højere i forbindelse med de kommende politiske beslutninger om, hvordan naturnationalparkerne reelt skal være natur- og publikumsmæssigt. På den måde kan vi undgå fortsat at være et af de få lande i Europa, der ikke kan levere varen, når det handler om at beskytte naturen i vores nationalparker.

Hvad kræver det så at komme med i det gode selskab? Det kræver nok først og fremmest mod fra miljøministerens side. Mod til højt at sige, at naturen her reelt må have første prioritet, at naturen må komme før menneskenes behov og mod til at omsætte dette i handling.

Vi skal være gæster i naturen
Det giver ikke mening, hvis naturen, også i de nye naturnationalparker, skal fungere som en pæn grøn kulisse for udendørs sportsarrangementer og intensivt friluftsliv. Vi skal i de nye naturnationalparker se os selv som gæster, der først og fremmest kommer for at opleve naturen uden at skulle udfolde vores behov for optimering af kondital eller for fede sociale events. Den slags har vi rige muligheder for alle mulige andre steder, også i vore statsskove.

De kommende naturnationalparker vil kun udgøre en brøkdel af den danske natur, så hvad er problemet?  Lad for eksempel Naturnationalpark Gribskov blive et særligt kerneområde i den eksisterende Nationalpark Kongernes Nordsjælland, - et kerneområde, hvor man færdes efter et passende regelsæt, der følger IUCN’s rammer for en rigtig nationalpark.

Det betyder ikke adgangsforbud for publikum, tværtimod - man er velkommen og kan opleve natur som aldrig før, men nu netop på naturens præmisser. Det vil sige som gæst hos områdets naturlige beboere, som jo blandt andet vil være de store græssere (som kronhjorte, elge, mere vildtlevende heste og køer), som kan højne biodiversiteten i områderne. De bedste og mest berømte nationalparker rundt om i verden har jo netop både gode naturbeskyttende færdselsregler og høje besøgstal.

Kære miljøminister og andre politikere der nu skal tage en beslutning: forspild ikke chancen, den kommer ikke igen. IUCN har daglig kontortid på adressen: Rue Mauverney 28, 1196 Gland, Schweiz. Her er gratis vejledning for beslutningstagere, der ønsker at lave gode nationalparker. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00