Nej, regeringen flytter ikke 65 millioner fra talenter til folkeskolen

KOMMENTAR: Regeringens lukning af VLAK's talentindsats på 65 millioner kroner blev på besynderlig vis en af juleferiens store politiske historier. Èn væsentlig og fejlagtig del af historien blev gentaget igen og igen.

Den direkte kobling mellem talentindsatsen og folkeskolen er imidlertid en smule besynderlig, skriver uddannelsesredaktør Tyson W. Lyall.
Den direkte kobling mellem talentindsatsen og folkeskolen er imidlertid en smule besynderlig, skriver uddannelsesredaktør Tyson W. Lyall.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

En ældre nyhed blev op til juleaften pakket ind og leveret på ny af Jyllands-Posten.

S-regeringens lukning af VLAK-regeringens talentindsats til 65 millioner kroner blev i juledagene således udfoldet i avisen, som kunne berette, at pengene i stedet skulle bruges på et generelt løft af folkeskolen.

Den oplysning strømmede via Ritzau ud i Politiken, DR, Ekstra Bladet, B.T. og mange andre steder, som slog fast, at "minister lukker enhed til kloge børn for at få generelt skoleløft".

TV 2 News og TV Avisen tog blandt andet sagen op, og Socialdemokratiets undervisningsordfører, Jens Joel, måtte på tv og forklare, at regeringen hellere vil bruge talentpengene på folkeskolen generelt.

Den direkte kobling mellem talentindsatsen og folkeskolen er imidlertid en smule besynderlig.

Som Altinget Uddannelse tidligere har beskrevet, går 20 af de 65 millioner først og fremmest direkte til Tamu og de frie fagskoler. Det har intet med et generelt løft af folkeskolen at gøre.

Da vi i starten af december skrev om lukningen af talentindsatsen, noterede børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) da også på Twitter, at regeringen nu "bruger pengene på Tamu og Frie Fagskoler i stedet".

TAMU og Frie Fagskoler fanger en gruppe unge, hvor skoletilværelsen har været noget bumlet. Nu lukker vi i regeringen Riisagers talentindsats, og bruger pengene på TAMU og Frie Fagskoler i stedet. #prioritering #dkpol https://t.co/5oSpENtTkt

Det var blot rigtigt for 30 procent af puljen – 20 af 65 millioner kroner.

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00