Ngo'er til ny minister: Her er dine vigtigste opgaver

ØNSKER: Uddannelse af piger, additionelle klimamidler, adgang til vacciner og mental sundhed. Få en række nødhjælpsorganisationer og ngo’ers bud på, hvad de mener, den nye udviklingsminister bør kaste sig over.

Hvad er den allervigtigste opgave for Flemming Møller Mortensen (S) som ny udviklingsminister? En række udviklingsorganisationer giver deres bud.
Hvad er den allervigtigste opgave for Flemming Møller Mortensen (S) som ny udviklingsminister? En række udviklingsorganisationer giver deres bud.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Simon Engell Kjøller

Udviklingsminister Flemming Møller Mortensen (S) bør investere i pigers uddannelse, børns mentale sundhed og sikre lige adgang til vacciner. 

Han skal glæde sig til at stå i spidsen for Danmarks næste udviklingspolitiske strategi.

Og så kan han med fordel gøre brug af sin sundhedsmæssige baggrund og se de strategiske muligheder i kombinationen af udvikling og nordisk samarbejde.

Altinget har spurgt Røde Kors, Plan Børnefonden, Red Barnet, Læger Uden Grænser og Mellemfolkeligt Samvirke om, hvad de mener er de vigtigste indsatsområder for den nye minister for udviklingssamarbejde.

"Han står med en kæmpe chance. Vi står overfor at lave en ny udviklingsstrategi, og tænk sig, at være ny minister og få lov til at have det som sin allerførste opgave. Det er den allermest spændende og vigtige opgave: At lave en ny strategi, som dels afspejler, hvor Danmark bedst kan sætte sit aftryk i verden, og dels den situation, som verden er i. Det bliver en kæmpe opgave i 2021 for ministeren, og vi glæder os til at spille ind i den sammenhæng."

"Vi håber, at den nye strategi vil fokusere meget på de store humanitære udfordringer, der er et resultat af de store flygtningestrømme ude i verden, og de konsekvenser som klimaforandringerne har. Og så håber vi, at ministeren med sin sundhedsbaggrund vil overveje, om sundhed skal spille en større rolle i dansk udviklingsbistand, end den har gjort hidtil."

"Vi ser frem til at have en dialog med ministeren om en ny ramme for samarbejdet med civilsamfundsorganisationerne. Ligesom der er behov for en ny strategi og en øget fokusering og skærpelse af den danske udviklingsbistand, så er der også behov for, at man gentænker den måde, man samarbejder med civilsamfundet på for at få maksimalt udnytte af det samarbejde."

"Vi ser gerne, at han investerer i børnene og ser potentialet i den unge generation. Og ikke mindst går forrest i kampen for at fremme pigers rettigheder og ligestilling. Piger og unge kvinder bliver svigtet gang på gang. Konservative kræfter tilbageruller piger og kvinders rettigheder over egen krop. Derfor skal vi have piger i uddannelse, og vi skal have løftet dem ind i en værdig og meningsfuld fremtid."

"Det står meget stærkt for os, at ministeren skal fokusere på pigers rettigheder og ligestilling. Det er unge og specielt pigerne, der er nøglen til en bæredygtig fremtid. Hvis vi ikke tager investeringen i pigers uddannelse alvorligt, kan vi godt glemme alt om at nå FN's verdensmål i 2030."

Dokumentation

Flemming Møller Mortensen

Den 19. november 2020 udnævnt til minister for udviklingssamarbejde og minister for nordisk samarbejde.

Han har siddet i Folketinget siden 2007 og er valgt i Nordjyllands Storkreds. Han har været sundhedsordfører, formand og næstformand for Sundhedsudvalget og senest gruppeformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe.

Flemming Møller Mortensen er uddannet sygeplejerske (Sygeplejeskolen i Aalborg 1988), salgsuddannet (AstraZeneca 2004). Har blandt andet arbejdet med spedalske i Indien.

Født den 3. juli 1963, St. Brøndum, Rebild.

Røde Kors

Røde Kors Danmarks samlede indtægter udgjorde i 2019 1.479 millioner kroner. Indtægterne kommer fra danske og internationale institutioner (primært Danida, Udlændingestyrelsen samt EU-institutioner) på 1.043 millioner kroner samt indsamlede private midler og indtægter fra Røde Kors’ indtægtsgivende aktiviteter på 435 millioner kroner.

Samlet årlig bevilling på 156 millioner kroner via Udenrigsministeriets strategiske partnerskaber for 2018-2021.

Røde Kors har omkring 13 millioner frivillige i 192 lande. I Danmark har de næsten 35.000 frivillige.

Plan Børnefonden

I 2018 fusionerede Plan Danmark og Børnefonden. Plan International arbejder i 77 lande verden over og blev grundlagt i 1937.

Indtægter for 2018/2019: 268 millioner kroner. Via Udenrigsministeriets strategiske partnerskaber for 2018-2021 får Børnefonden en samlet årlig bevilling på 21 millioner kroner og Plan Danmark 18 millioner kroner.

Dorthe Petersen blev direktør for Plan Børnefonden i april 2020. Stine Bosse er formand for bestyrelsen.

Red Barnet

Red Barnet arbejder i Danmark og flere end 120 andre lande. Save the Children blev grundlagt i 1919, og i 1945 blev Red Barnet oprettet i Danmark.

Red Barnets budget for indtægter for 2019 udgjorde cirka 530 millioner kroner. Samlet årlig bevilling på 109 millioner kroner via Udenrigsministeriets strategiske partnerskaber for 2018-2021.

Mellemfolkeligt Samvirke (Action Aid)

Stiftet 1944 under navnet "fredsvenners hjælpearbejde". Skiftede navn til Mellemfolkeligt Samvirke i 1949.

Mellemfolkeligt Samvirke har over 8000 personlige medlemmer og 65 organisationer som medlemmer.

MS’s samlede indtægter i 2018 var på 250,5 millioner kroner. Samlet årlig bevilling på 139 millioner kroner via Udenrigsministeriets strategiske partnerskaber for 2018-2021.

Læger Uden Grænser

Grundlagt i Frankrig i 1971, blev etableret i Danmark i 1993 og har 35.000 medarbejdere verden over.

Læger Uden Grænsers Fond havde indtægter i 2019 på 170 millioner kroner.

Kilder: Udenrigsministeriet, Røde Kors, Plan Børnefonden, Red Barnet, Læger Uden Grænser.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00