Partier kræver betaling for at hjælpe Wammen ved 'no deal'

Lykkes det ikke for regeringen at lande en økonomiaftaler med kommuner og regioner, bliver det op til Folketinget at få en økonomisk ramme på plads. Her kræver både regeringens støtter og modstandere betaling for at hjælpe.

Skulle regeringen - mod forventning - ikke lykkes med at lande økonomiaftaler med kommuner og regioner, så er han afhængig af et flertal i Folketinget for at få de økonomiske rammer på plads.
Skulle regeringen - mod forventning - ikke lykkes med at lande økonomiaftaler med kommuner og regioner, så er han afhængig af et flertal i Folketinget for at få de økonomiske rammer på plads.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Det kan blive en dyr løsning for finansminister Nicolai Wammen (S) at bede Folketinget om hjælp til at få en økonomisk ramme på plads for landets kommuner og regioner.

Tirsdag sidste uge forlod Danske Regioners forhandlere Finansministeriet med besked om, at parterne stod for langt fra hinanden til, at det gav mening at fortsætte forhandlingerne den dag.

Fredag aften skete det samme med forhandlerteamet fra KL. 

Skulle det – mod forventning – ikke lykkes at få økonomiaftalerne på plads, så må regeringen vende sig mod de øvrige partier på Christiansborg og forsøge at samle opbakning fra et flertal.

Og her står både venner og fjender parate til at tage sig betalt for at hjælpe til.

”Hvis regeringen ikke er parat til at imødekomme KL, og der derfor ikke kan laves en aftale, så vil vi arbejde for en ramme, der er bedre end det, regeringen har set sig i stand til at levere,” siger Enhedslistens finansordfører, Rune Lund.

Han vil ikke sætte konkrete tal på, men siger, at det må bero på en forhandling med afsæt i den samlede økonomiske ramme.

R lover ikke regeringen noget på forhånd
KL og regeringen mødes igen tirsdag klokken 13 for at gøre et nyt forsøg på at komme videre.

Et af de store omdrejningspunkter i årets forhandlinger er kommunernes stigende udgifter til socialt udsatte borgere og borgere med handicap.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00