Nordatlantiske MF'er: Vi går efter indflydelsen

KRITIK: Vi går naturligvis efter maksimal indflydelse, lyder det fra tre nordatlantiske folketingsmedlemmer, der først efter et folketingsvalg vil vælge, hvem de peger på som statsminister. Det møder kritik fra det fjerde nordatlantiske medlem.

Aaja Chemnitz Larsen (t.v.), Magni Arge (i midten) og Aleqa Hammond (t.h.) ved Folketingets åbning i 2015.
Aaja Chemnitz Larsen (t.v.), Magni Arge (i midten) og Aleqa Hammond (t.h.) ved Folketingets åbning i 2015.Foto: Thomas Lekfeldt / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Tre af de fire nuværende folketingsmedlemmer fra Færøerne og Grønland svarer nu igen på den bredside, som det fjerde medlem, færingen Sjúrður Skaale fra det socialdemokratiske parti Javnaðarflokkurin, affyrede i Altingets spalter for nylig.

De tre har nemlig meldt ud, at de ikke vil pege på nogen statsministerkandidat før det kommende folketingsvalg. Man vil i stedet støtte den statsminister, der vil give Grønland eller Færøerne de største rettigheder. Og hvem det er, vil man finde ud af i forhandlinger efter valget.

Det finder Skaale problematisk og potentielt underminerende for demokratiet i hele rigsfællesskabet.

”Hvis det – ikke helt usandsynlige – skulle ske, at den kommende regering må forhandle sig til støtte fra én, to eller tre nordatlantere, så er det demokratisk set problematisk for Danmark. Det vil jo betyde, at folketingsmedlemmer, hvis vælgere ikke betaler skat i Danmark og kun i meget begrænset omfang er omfattet af Folketingets lovgivning, vil få helt afgørende indflydelse på dansk politik. Det, synes vi, ville være respektløst over for det danske demokrati. At ingen før valget får at vide, hvad "prisen" for nordatlanternes støtte vil være, vil ikke gøre det bedre,” skrev Sjúrður Skaale i sit indlæg.

Mandat vejer tungest
Sjúrður Skaales kritik vækker dog ikke forståelse hos de øvrige tre nuværende nordatlantiske folketingsmedlemmer. For dem handler det først og fremmest om, hvilke resultater de kan opnå, og hvilken indflydelse deres mandater kan give dem og deres vælgere.

”Jeg afviger ikke fra at få øget indflydelse på egne områder. At afgive sin indflydelse som politiker før et valg er at skyde sig selv i foden. Hele essensen af arbejdet handler om at varetage sine vælgeres – og i mit tilfælde – Grønlands interesser. Det er en rettighed, som jeg mener, er kernen i et demokrati. Jeg er derfor lodret uenig med Sjúrður Skaale,” understreger Aaja Chemnitz Larsen, der er valgt til Folketinget for det grønlandske venstreorienterede parti Inuit Ataqatigiit.

Hendes kollega Aleqa Hammond fra det grønlandske midterparti Nunatta Qitornai mener, det netop handler om at bruge sit mandat til at få maksimal indflydelse.

”Du kan ikke udpege en statsminister på forhånd uden at vide, hvad deres politiske prioriteringer er for dit land. Det skal være en politisk og demokratisk forhandling netop for at sikre, at det nordatlantiske mandat vejer tungest,” siger Aleqa Hammond fra Nunatta Qitornai, der er et af de grønlandske partier, der taler mest varmt for hurtig grønlandsk løsrivelse fra Danmark. 

Sit store projekt
Foruden socialdemokraten Sjúrður Skaale, så er Færøerne også repræsenteret i det danske folketing med Magni Arge fra det venstreorienterede løsrivelsesparti Tjóðveldi. Partiet mener egentlig ikke, at Færøerne bør være repræsenteret i det danske Folketing. Men når det nu er sådan ifølge grundloven, så bør det naturligvis udnyttes i kampen for færøsk løsrivelse.









0:000:00