Notat: Regeringen kan droppe 30-årig forhandlingspraksis på socialområdet

PARADIGMESKIFTE: Det er helt efter bogen, når regeringen vil droppe tidligere aftalte satspuljeprojekter, vurderer forligsekspert. Regeringen bør overholde tidligere aftale, kritiserer DF, der har rettet henvendelse til finansministeren.

Regeringen behøver i princippet kun støtte fra sine støttepartier for at fordele resterne af satspuljen, viser notat.
Regeringen behøver i princippet kun støtte fra sine støttepartier for at fordele resterne af satspuljen, viser notat.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Simon Lessel

En næsten 30 år gammel tradition på socialområdet kan snart blive brudt.

Der var stadig bindinger på aftalerne før valget, men det fremgår ret eksplicit, at der ikke er bindinger på aftalerne efter valget.

Flemming Juul Christiansen
Forsker med ph.d. i politiske forlig, Roskilde Universitet

For første gang nogensinde vil det ikke nødvendigvis være en bred række af partier, der fordeler pengene til midlertidige sociale projekter, når erstatningen for satspuljen skal fordeles.

I stedet kan et simpelt flertal på 90 mandater fordele resterne af satspuljen. Det viser et dokument fra Finansministeriet, som Altinget er i besiddelse af.

Det smalle flertal vil samtidig også have magten til at droppe allerede aftalte satspuljeprojekter, vurderer Flemming Juul Christiansen, der er forsker ved Roskilde Universitet og har skrevet ph.d. om politiske forlig.

”Der var stadig bindinger på aftalerne før valget, men det fremgår ret eksplicit, at der ikke er bindinger på aftalerne efter valget,” siger Flemming Juul Christiansen.

DF er frustrerede
Såfremt det ikke lykkes at indgå en bred aftale, mener regeringen, at konsekvensen af ophævelsen af forliget om satspuljen er, at fordelingen af pengene i den nye reserve kan aftales af ”et simpelt flertal i Folketinget”.

Sådan lyder det i notatet, der indgår i de igangværende forhandlinger om de tilbageværende rester af satspuljen. 

Den fortolkning vækker frustration hos Dansk Folkeparti.

”Det regeringen nu vil fjerne og omprioritere, er noget hele satspuljekredsen har aftalt tidligere. Hvis noget skal ændres eller omprioriteres, så skal alle partier, som er med i forliget, være enige,” siger Dansk Folkepartis socialordfører, Karina Adsbøl.

Altinget logoCivilsamfund
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget civilsamfund kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00