Novo-fond bliver en humanitær magtfaktor

OPRUSTNING: Novo Nordisk Fonden skruer kraftigt op for bevillingerne til humanitære og sociale indsatser. Frivilligrådet håber, fonden vil satse på at støtte små og mellemstore foreninger.

Rasmus Dahl Løppenthin

Det har ikke trukket de store overskrifter, men de senere år har Novo Nordisk Fonden stille og roligt udviklet sig til at blive magtfaktor inden for det humanitære og sociale område.

Og positionen bliver kun stærkere fremover.

"Ifølge vores vedtægter kan vi støtte videnskabelige, humanitære og sociale formål. Og det er ikke nogen hemmelighed, at vi historisk har haft mest fokus på det videnskabelige. Nu vil vi skrue op for støtten til humanitære og sociale formål," siger Thomas Alslev Christensen, der er afdelingschef for Operations i Novo Nordisk Fonden.

Altinget har tidligere beskrevet, at fondens bevillinger til humanitære indsatser på få år er vokset fra fem til 60 millioner årligt. Og at man i 2018 planlægger at give minimum 100 millioner til sociale og humanitære indsatser i ind- og udland.

Det viser sig imidlertid, at fonden har endnu større planer. Man har ikke lagt sig fast på et præcist beløb, men man påtænker at give minimum 100 millioner til sociale indsatser herhjemme og yderligere minimum 100 millioner til hjælpeindsatser uden for landets grænser. Om året.

"Når vi melder de her beløb, er det et konservativt skøn. Det kan også blive mere, hvis vi bliver præsenteret for tilstrækkeligt kvalificeret projekter," siger Thomas Alslev Christensen.

Han oplyser samtidig, at kommende ansøgere skal gøre sig klart, at fonden i mindre grad går efter engangsbevillinger.

"Nu bevæger vi os ind på det her felt og vil i højere grad end tidligere arbejde strategisk med vores indsatser. Derfor går vi primært efter langsigtede partnerskaber, fordi vi tror på, at det vil skabe de bedste resultater," siger Thomas Alslev Christensen.

Mads Roke: Kan gøre en kæmpe forskel
I Frivilligrådet glæder man sig over, at en ny spiller melder sig på banen for at støtte den sociale sektor.

"Det er utrolig positivt, at der kommer nye penge til området, og jeg samtidig forstår, at man ønsker at støtte langsigtet arbejde," siger formand Mads Roke Clausen.

Han håber, at man ikke kun vil støtte konkrete indsatser, men også vil støtte kompetenceudviklingen og infrastrukturer i små og mellemstore foreninger.

"Her vil de virkelig kunne gøre en forskel," siger Mads Roke Clausen. 

"Som det er i dag, sidder alle individuelt og udvikler basissoftware, som handler om, hvor mange der kommer hos dem, og hvad de får ud af det. Det er helt skørt, at der ikke er nogen, som har udviklet noget, som også de små og mindre organisationer kunne få gavn af,” siger han.

Novo Nordisk Fonden har traditionelt været en magtfaktor inden for forskningsstøtten herhjemme. Og den rolle må man også gerne indtage, når man bevæger sig ind på det sociale og humanitære område, mener Mads Roke Clausen.

“Det ville også være gavnligt at få lavet nogle forskningsprogrammer, som kunne få løftet viden omkring, hvilke indsatser der virker og de nye organisationsformer, vi ser i de her år. Der mangler penge til forskning på det her felt,” siger han.

Novo Nordisk Fonden har endnu ikke fastlagt den konkrete strategi for, hvordan man vil støtte humanitære og sociale formål. Det arbejde pågår i bestyrelsen i de her måneder. Men det står allerede nu klart, at man ikke er bange for at stille risikovillig kapital til rådighed for indsatser, der foregår uden for offentlighedens søgelys.

"Vi ønsker at opnå den størst mulige effekt med den her satsning. Det er ikke et spørgsmål om branding," siger Thomas Alslev Christensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Roke Clausen

Direktør, Landsorganisationen for sociale tilbud, bestyrelsesmedlem, Bikubenfonden og Liljeborgfonden
cand.scient.adm. (RUC 1997), Diploma in Organisational Leadership (University of Oxford 2017)

Thomas Alslev Christensen

Senior vice president, Impact, Novo Nordisk Fonden, bestyrelsesformand, RegLab
cand.polit. (Københavns Uni. 1987), ph.d. i international økonomi (Handelshøjskolen i København 1992)

0:000:00