Ny alliance i dansk politik? DF og SF vil danne fælles front på handicapområdet

POWERCOUPLE: Dansk Folkeparti og SF lancerer fælles handicapudspil, som skal lægge pres på den næste regering - uanset kulør.  

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

En kommende regering vil blive lagt under hårdt pres fra begge sider af Folketinget for at sikre et løft af handicapområdet.

Ifølge SF og Dansk Folkeparti er området nemlig gevaldigt underdrejet - både hvad angår tilkendelse af hjælpemidler, mulighed for at få handicaphjælp og hjælp til nødvendig overvågning, når alvorligt handicappede unge fylder 18 år.

De to partier har derfor lanceret et nyt, fælles handicapudspil og dermed givet håndslag på, at de vil danne fælles front efter valget.

"Udspillet samler op på den række af paradokser, som SF - men også DF har arbejdet med i de seneste år. Og med et forestående valg, hvor vi kan konkludere, at vi desværre ikke er i mål, så skal udspillet også ses som et håndslag på, at vi også efter et valg vil søge det brede samarbejde for løsninger - uanset farven på regeringen," siger Kirsten Normann Andersen, der er handicapordfører i SF.

Kræver akut løsning på overvågningsproblematik
Det fælles udspil vender sig dels mod den overordnede finansiering af handicapområdet, dels mod en konkret problemstilling, den såkaldte overvågningsproblematik, som i årevis har givet anledning til politisk hovedbrud og ophedet diskussion.

Læs mere: Forældre tvinges til at sende handicappede unge på døgninstitution

Indtil et handicappet barn bliver 18 år, er det muligt for forældre at tilskud for tabt arbejdsfortjeneste, støtte til overvågning og aflastning til barnet.

Men vilkårene ændrer sig radikalt, når barnet fylder 18, og mange forældre oplever, at de facto tvinges de til at sende deres handicappede unge på døgninstitution.

DF og SF foreslår, at der skabes hjemmel i serviceloven til, at kommuner fortsat kan yde støtte til overvågning i hjemmet i op til fem år efter den handicappedes 18 års fødselsdag - samt at der i enkelte tilfælde gives mulighed for en permanent videreførelse af de offentlige støtteordninger.

Dokumentation

Fælles handicapudspil fra DF og SF

Unge med alvorlige fysiske- og psykiske handicap skal ikke tvinges på en døgninstitution, når de bliver 18 år

Indtil barnet bliver 18 år, er det muligt for forældre at få tabt arbejdsfortjeneste og overvågning – handicaphjælp – og aflastning til barnet. Men når barnet bliver 18 år, så gælder helt andre vilkår. Og de mest sårbare børn med alvorlige handicap tvinges så på døgninstitution.

Derfor foreslår SF og DF, at der skabes hjemmel i serviceloven til, at kommuner kan videreføre overvågning i hjemmet, som gælder for børn under 18 år – også når barnet er blevet 18 år. Et konkret forslag kunne være at give mulighed for forlængelse af ordningen i op til fem år.

I få tilfælde bør der gives mulighed for en permanent videreførelse af den ordning, der gælder for børn under 18 år.

Partierne foreslår også et efterværn for forældre, når den unge handicappede flytter hjemmefra. Forældrene kan i mange tilfælde have behov for hjælp til efteruddannelse og hjælp til at genvinde fodfæste på arbejdsmarkedet.

Stop kassetænkning på handicapområdet – indkald til forhandlinger med KL

SF og DF foreslår, at den kommende regering straks ved sin tiltræden sætter sig omkring et bord med KL, for at finde ud, hvad det vil koste at bringe handicapområdet på fode igen.

Den kommende nye regering, skal forhandle dette på plads i en kommende økonomiaftale mellem den kommende regering og KL, så borgerne kan få bevilget en tilstrækkelig BPA-ordning og det rigtige hjælpemiddel.

Læs det samlede udspil her.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00