Ny analyse: Produktivitet er vigtigere end arbejdsudbud

VELSTANDSMOTOR: Dansk velstand er drevet af produktivitet, mens arbejdsudbud kun spiller en mindre rolle, konkluderer AE-Rådet. Investeringer i teknologi, forskning og uddannelse bør derfor stå øverst på politikernes to-do-liste, lyder det. 

Den nyeste teknologi i produktionen er af langt højere betydning end antallet af hænder, der er til rådighed på arbejdsmarkedet, mener AE-Rådet på baggrund af ny analyse.
Den nyeste teknologi i produktionen er af langt højere betydning end antallet af hænder, der er til rådighed på arbejdsmarkedet, mener AE-Rådet på baggrund af ny analyse.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Hastigheden på maskiner og samlebånd ude i produktionsdanmark er vigtigere end antallet af hænder, der er til at betjene dem.

Produktivitetsvæksten - altså evnen til at producere stadig mere per arbejdstime, er vores vigtigste kilde til velstand, mens arbejdudbuddet spiller en langt mindre betydningsfuld rolle.

Det konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-Rådet) i en ny analyse, der ser nærmere på, hvad der har været drivende for dansk velstand fra 1966 til 2019.

"Som tonen er i den økonomiske debat, kan man let få det indtryk, at vi ikke får mere velstand, hvis ikke man gør noget for at øge antallet af hænder på arbejdsmarkedet. Og det er en lidt ærgerligt opfattelse, når man nu på regnestykket her kan se, at det mest afgørende faktisk er vores produktivitet," siger cheføkonom Erik Bjørsted.

Der er lavet politik og indgået aftaler, som trækker mennesker ud af arbejdsmarkedet, og et reelt modsvar til det, er, at vi får ekstra hænder og hoveder ind på arbejdsmarkedet. Så det er ikke noget, vi fra Radikale Venstres side bare lige giver køb på.

Samira Nawa
Beskæftigelsesordfører, R

Begrænset effekt af arbejdsudbudsreformer
Fra 1966 til 2019 er velstanden i Danmark steget med 1,8 procent årligt målt på nettonationalindkomsten (NNI) pr. indbygger.

Timeproduktiviteten bidrager ifølge analysen med 2,3 procent årligt, mens arbejdsmarkedet trods stigende arbejdsudbud faktisk har trukket ned, fordi den gennemsnitlige arbejdstid samtidig er faldet.

Selv i løbet af det sidste årti, hvor arbejdsudbuddet er blevet markant forøget gennem reformer af dagpenge, kontanthjælp, førtidspension, fleksjob og sygedagpenge, er det produktiviteten, der har drevet velstanden.

"Arbejdsudbudsreformene har ikke været ligegyldige, men deres effekt har været relativt begrænset. De her beregninger viser, at det er vigtigere at fokusere på produktivitetsvæksten i økonomien, hvis vi for alvor skal frem i velstandskapløbet og klare os bedre end svenskerne, tyskerne og andre" siger Erik Bjørsted.

Varmer op til ny socialdemokratisk reformkurs
Med analysen melder AE-Rådet sig ind i debatten om de såkaldte 2. generationsreformer, hvor man i stedet for at øge arbejdsudbuddet gennem økonomisk incitament skal investere sig til øget vækst og beskæftigelse.

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00