Ny debat: Har fagbevægelsen tabt kampen om den universelle velfærdsstat?

TEMADEBAT: Flere fagforeninger tegner kollektive lønforsikringer. I en ny debat giver aktører deres bud på, om fagbevægelsen ved at satse på forsikringerne har tabt kampen om den universelle velfærdsstat.

At fagbevægelsen går ind i lønforsikringsbranchen, ser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) som en reaktion på mange års udhuling.
At fagbevægelsen går ind i lønforsikringsbranchen, ser beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) som en reaktion på mange års udhuling.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Den danske velfærdsstat står afpillet og næsten uigenkendelig tilbage. Det er pointen, som flere forskere kommer med i en artikel i Altinget.

Baggrunden er, at op imod 400.000 danskere har forsikret sig mod arbejdsløshed gennem a-kasser, fagforeninger og på det private marked, og dermed kan de opretholde en indtægt, der næsten er på niveau med deres hidtidige løn.

I juni valgte HK Privat som den femte fagforening at tegne en lønforsikring, som er kollektiv, obligatorisk og opkræves gennem kontingentet. Foruden HK Privat tilbyder HK Kommunal, HK Stat, Din Sundhedsfaglige A-kasse, Socialpædagogerne og Bupl kollektive lønforsikringer.

Før i tiden havde fagbevægelsen ikke satset på kollektive lønforsikringer. Når dagpengene havde tyndslidt danskernes sikkerhedsnet, ville fagbevægelsen have protesteret, demonstreret og lagt pres på regeringen, som skulle sætte dækningsgraden op.

Har fagbevægelsen tabt kampen om den universelle velfærdsstat? Er velfærdskontrakten visket ud – eller er den bare omskrevet? Hvorfor vælger fagforeningerne at satse på kollektive lønforsikringer, som ifølge forskere går "det forkerte ærinde"? Og hvordan undgår vi med lønforsikringerne at udhule velfærdsstaten?

Det spørger Altinget Arbejdsmarked om i en ny temadebat, hvor en række centrale aktører får ordet.

{{toplink}}
Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Her er listen over debattører:

Hans AndersenHans Andersen (V)
Beskæftigelsesordfører

0:000:00