Ny debat: Har vi overset de ældre hjemløse?

TEMADEBAT: Færre unge og flere ældre er hjemløse. Men har vi i forsøget på at nedbringe antallet af unge hjemløse overset de ældre? Altinget tager debatten i de kommende uger.

Antallet af gadesovere er steget fra 648 til 732 personer. Det er "den langt alvorligste hjemløsesituation," mener forsker.
Antallet af gadesovere er steget fra 648 til 732 personer. Det er "den langt alvorligste hjemløsesituation," mener forsker.Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Efter en årrække, hvor bekymrede fagfolk og politikere har haft fokus på det stigende antal af unge hjemløse, dykker tallet for første gang i 12 år.

Men samtidig er flere ældre over 50 år blevet hjemløse. Fra 2017 til 2019 er antallet steget fra 1.404 til 1.545 personer, viser tal fra Vives nationale hjemløsetælling.

Socialminister Astrid Krag (S) har ikke været meget for at udnævne en mærkesag, men hun har forpligtet sig på at rette op på den stigende hjemløshed blandt unge. Nu, hvor antallet af unge hjemløse falder, advokerer ministeren for en "ny tilgang til hjemløshed, hvor vi går mere forskelligt til de forskellige aldersgrupper".

"Nu har vi i nogle år rettet blikket mod de yngre og fået resultater, men så stiger hjemløsheden blandt de ældre. Jeg vil bebude som ny ansvarlig minister, at vi skal have en mere differentieret tilgang," har Astrid Krag sagt til Politiken.

Også antallet af såkaldte gadesovere, som typisk ikke er unge mennesker, er steget fra 648 til 732 personer. Det er "den langt alvorligste hjemløsesituation", når hjemløse ikke opsøger herberger og varmestuer, men sover på gader og i parker, har seniorforsker Lars Benjaminsen fra Vive sagt til Politiken.

Har vi ved et øget fokus på unge hjemløse overset de ældre? Hvordan forhindrer vi, at tallet fortsat stiger? Hvilke indsatser har virket for ungeområdet, og kan indsatserne overføres til voksenområdet?

Er egen bolig den bedste løsning for at knække den stigende hjemløsekurve blandt ældre? Og skal vi have en mere differentieret tilgang til hjemløshed?

Det spørger Altinget Social om i en ny fagdebat, hvor en række centrale aktører får ordet.

 

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00