Ny debat: Hvad er de borgerlige svar på klimaspørgsmålet?

DEBAT: Næsten alle blå partier bakker op om målet om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent, men hvad er det borgerlige bud på, hvordan målsætningen nås? Altinget Energi og Klima tager debatten, og du kan møde debatpanelet her.

Der er en stor, vanskelig og vigtig opgave i at finde de ægte grønne, liberale svar, sagde Jakob Ellemann-Jensen i sin landsmødetale for få uger siden.
Der er en stor, vanskelig og vigtig opgave i at finde de ægte grønne, liberale svar, sagde Jakob Ellemann-Jensen i sin landsmødetale for få uger siden.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Blå partier på stribe har den seneste tid meldt sig som tilhængere af regeringens mål om at reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent i 2030.

Senest har Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen sluttet sig til målet under Folketingets åbningsdebat torsdag. Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative er også alle med på vognen.

Den blå opbakning til det ambitiøse reduktionsmål kommer efter et folketingsvalg, hvor klimapolitik for mange vælgere har erstattet udlændinge og sundhed som det vigtigste på dagsordenen.

Flere borgerlige stemmer har givet udtryk for, at de blå partier har været for lang tid om at opdage klima-dagsordenen. Selv før valget gjorde daværende Venstre-klimaminister, Lars Christian Lilleholt, status i Altinget:

"Vi har ikke på samme måde som andre talt klima op. Det burde vi måske have gjort."

Ægte borgerlige svar
Nu bakker de fleste blå partier mere eller mindre op om et ambitiøst klimamål. Men det betyder ikke, at der ikke er forskel på rød og blå, når det gælder grøn politik. Det gjorde Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, klart, da partiet seneste weekend holdt Landsråd:

"Venstrefløjen har længe forsøgt at bilde os ind, at vi kun kan redde klimaet ved at hæve skatterne. Ved at mindske væksten. Og begrænse den personlige frihed. Men der er en anden vej."

I Venstre erkender formand Jakob Ellemann-Jensen, at det for længe har været op til de røde partier at komme med løsninger på klimakrisen. Det skal være slut nu, sagde han på det landsmøde, hvor han blev valgt som partiets nye formand.

"Der er en stor, vanskelig og vigtig opgave i at finde de ægte grønne, liberale svar, der faktisk er reelle løsninger og ikke bare ser snævert på Danmark, skruer op for afgifterne og kravene og presser gode arbejdspladser, der allerede er i gang med omstillingen, ud over landets grænser."

0:000:00