Ny debat: Hvad er fremtiden for den danske model?

DEBAT: I kølvandet på sidste års OK18-forhandlinger stillede mange spørgsmålet: Er der brug at justere den danske model. Nu, et år efter og med et folketingsvalg på vej, tager Altinget igen temperaturen på den danske model i en ny debatrække. Mød debatpanelet her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Lever den danske model i bedste velgående? Eller er det tid at kigge den efter i sømmene?

Det er spørgsmålet, som Altinget: arbejdsmarked de kommende uger stiller til forskere, politikere og arbejdsmarkedsparter.

For blot et år siden buldrede overenskomstforhandlingerne på det offentlige område derudaf, forligsmanden var tilkaldt, og en mulig storkonflikt lurede om hjørnet.

Op til forhandlingerne – og med mindet fra OK13 i erindringen – var flere klar til at sætte spørgsmålstegn ved, om den ellers så hæderkronede danske model var i krise. Særligt på det offentlige område, hvor politikerne spiller en dobbeltrolle som både lovgivere og arbejdsgivere.

I kølvandet på forløbet samlede en række eksperter op i Altinget: "Den danske model skal justeres," lød overskriften dengang.

Deltag i debatten
Altinget: arbejdsmarked tager nu igen temperaturen på den danske model, et år efter OK18-forhandlingerne kørte på sit højeste. Op til valgkampen beder vi arbejdsmarkedets parter, både på det offentlige og det private område, samt et par beskæftigelsesordførere om at give deres bud på, om den danske model trænger til fornyelse.

Herunder kan du se, hvem der deltager i debatten. Hvis du har lyst til at bidrage med et debatindlæg, kan du sende det til [email protected].

-----

Laust HøgedahlLaust Høgedahl
Lektor i statskundskab ved Aalborg Universitet
Arbejdsmarkedsforsker

Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00