Ny debat: Hvordan får vi ældreplejens deltidsansatte op i tid?

TEMADEBAT: Et højt antal social- og sundhedshjælpere i ældreplejen arbejder ufrivilligt på deltid, selvom sektoren mangler hænder. Altinget spørger i en ny debat, hvor vi indfrier potentialet. 

Mens ældreplejen mangler varme hænder, er hele 72 procent af de ansatte i den kommunale ældrepleje ansatte på deltid. 
Mens ældreplejen mangler varme hænder, er hele 72 procent af de ansatte i den kommunale ældrepleje ansatte på deltid. Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

“Vi får brug for mange flere i hele sektoren. Altså flere medarbejdere fremover.” 

Det var en af sundheds- og ældreminister Magnus Heunickes (S) afsluttende bemærkninger under Ældretopmødet i begyndelsen af oktober. 

Selv lagde ministeren vægt på ny rekruttering for at gøre op med problemet, men der er også umiddelbart et stort potentiale for at tiltrække mere arbejdskraft til ældreplejen, hvis flere af de deltidsansatte social- og sundhedshjælpere går op i tid. 

I dag er hele 72 procent af de ansatte i ældreplejen nemlig ansat på deltid – og af dem er det blot 59 procent, der selv har valgt det, viste en analyse fra Social- og Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed, der udkom i foråret 2020. 

Analysen viste dog også, at kun 12 procent af de deltidsansatte er utilfredse med deres timetal. 

Nu spørger Altinget Ældre i en ny temadebat en række aktører og eksperter på området, om der er et uforløst potentiale i de deltidsansatte ansatte i ældreplejen – og hvordan det kan forløses.  

Panelet består af:

Torben Klitmøller HollmannTorben K. Hollmann
Formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA 

 

0:000:00