Ny debat: Hvordan sikres ligestillingen i byggebranchen?

NY DEBAT: Byggebranchen er en af de mest kønsmæssigt skæve brancher i Danmark. Men hvordan sikres en større ligestilling? Det sætter Altinget By og Bolig skarpt på i de kommende uger, hvor en række debattører vil give deres bud på løsninger.

Hvordan sikres der større ligestilling i byggebranchen, hvor kvinder kun udgør ni procent af de ansatte? Det spørger Altinget By og Bolig en række debattører om.
Hvordan sikres der større ligestilling i byggebranchen, hvor kvinder kun udgør ni procent af de ansatte? Det spørger Altinget By og Bolig en række debattører om.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Blot ni procent af de ansatte i byggebranchen i Danmark er kvinder. Andelen af kvindelige ledere i branchen er samtidig meget lav, selvom flere kvinder ifølge Dansk Byggeri bliver ledere i disse år. Dermed er branchen en af de kønsmæssigt skæveste, der findes herhjemme.

Den ulige kønsfordeling i byggebranchen er et problem, fordi diverse virksomheder er mere innovative, skaber større omsætning og kan levere flere løsninger på store samfundsudfordringer som klimaspørgsmålet. Sådan lød det i januar på Altinget By og Bolig fra Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar, som opfordrede branchen til at sætte fokus på ligestilling.

Netop det gjorde Dansk Byggeri i 2018, der satte en målsætning om at fordoble antallet af kvinder i bygge- og anlægsbranchen på 10 år. Samtidig nedsatte de Byggeriets Kvinderåd, der fik til formål at få flere unge kvinder til at interessere sig for en uddannelse og karriere inden for bygge og anlæg. Rådet kom i 2019 med otte anbefalinger, som sigter mod henholdsvis at tiltrække og fastholde kvinder i branchen.

Anbefalingerne dækkede både over, at der skal gøres plads til bygge- og anlægsbranchen i folkeskolen, at branchens egen fortælling skal gøres mere mangfoldig, og at der skal skabes flere karrierenetværk.

Men hvem står for at sikre den øgede ligestilling i branchen? Hvilken rolle spiller arbejdsgiverne? Hvad kan arbejdstagerorganisationerne gøre? Hvordan kan uddannelsesinstitutionerne påvirke kønsfordelingen, og hvad med politikerne?

Det spørger Altinget By og Bolig en række aktører, ansatte og politikere om i de kommende uger, når vi diskuterer, hvordan ligestillingen i byggebranchen skal sikres.

Du kan møde følgende debattører i debatten:

Helene AagaardHelene Aagaard
Administrerende direktør, Diversity Factor

 

Altinget logoBy og Bolig
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget by og bolig kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00