Ny debat: Hvordan skal socialtilsynene styrkes?

TEMADEBAT: Der er et bredt ønske om at styrke og ensarte socialtilsynene. Altinget Social spørger derfor i de kommende uger en række aktører og politikere, hvordan tilsynene får det nødvendige løft.

Forhandlingerne om de fem regionale socialtilsyn strandede under forrige regeringsperiode i en tvist mellem Pernille Rosenkrantz-Theil og Mai Mercado (K). (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)<br>
Forhandlingerne om de fem regionale socialtilsyn strandede under forrige regeringsperiode i en tvist mellem Pernille Rosenkrantz-Theil og Mai Mercado (K). (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Det har stået på flere aktørers og politikeres ønskeliste længe: Socialtilsynene skal styrkes og ensartes.

Forhandlingerne om at styrke de fem regionale socialtilsyn strandede under forrige regeringsperiode i en tvist mellem tidligere socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil (S)og daværende børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Førstnævnte vil ikke sætte sin underskrift på en aftale, der ikke ændrede på selve lovgrundlaget for tilsynene, mens sidstnævnte ønskede en hurtigere løsning og tilføre tilsynene flere økonomiske muskler.

En karensperiode for at undgå tilsynsshopping har allerede været bragt i spil forud for drøftelserne med interessenterne på området. Samtidig har der lydt et ønske om større ensartethed mellem tilsynene. Og sidst, men ikke mindst, trækker debatten om socialtilsynene tråde til forhandlingerne om, hvordan et forbud mod at drive botilbud med henblik på profit kan indrettes.

Men hvordan skal socialtilsynene styrkes? Hvordan skal man politisk sikre, at kvaliteten i tilsynene med bosteds- og anbringelsestilbud er den samme uanset geografisk placering? Og er der brug for yderligere beføjelser eller faglige kompetencer for, at tilsynene kan leve op til deres eksistensgrundlag?

Det spørger Altinget Social en række centrale aktører om i de kommende uger, hvor fremtiden for socialtilsynene vil fylde debatspalterne.

Deltagerne i debatten er:

Thorkild Olesen Thorkild Olesen
Formand i Danske Handicaporganisationer

 

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00