Ny debat: Reform af den kommunale udligningsordning

TEMADEBAT: Altinget varmer op til kommende forhandlinger om den kommunale udligningsordning. En række aktører giver deres bud på, hvordan ordningen skal justeres.

Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har sagt, at regeringen satser på at have en reform af den kommunale udligningsordning i hus inden kommunalvalget i 2021.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har sagt, at regeringen satser på at have en reform af den kommunale udligningsordning i hus inden kommunalvalget i 2021.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Lige nu er den politiske opmærksomhed på Christiansborg samlet om de forestående finanslovsforhandlingerne, mens man også i kommunerne har travlt med at få næste års budget på plads.

Men bag kulisserne lurer de politiske armlægninger om en reform af den kommunale udligningsordning. Og det er ikke nogen let opgave for regeringen.

På tværs af landets kommuner og Folketingets partier er der modstridende holdninger og interesser. Kun én ting samler: Anerkendelsen af, at der er behov for at få reformeret udligningsordning.

Altinget kridter banen op og giver den kommende tid stemme til en række af de aktører og politikere, som vil være med til at påvirke og forme en reform.

Fokus vil være på, hvor udligningsordningen har behov for at blive justeret, og på, hvordan det skal ske i praksis.

Folketingets partier vil nævne deres overvejelser om de hensyn, der skal vægtes i reformen, mens eksperter vil levere faglige indspark om, hvilke formål udligningsordningen skal varetage, og i hvilket omfang ordningen skal justeres for at leve op til formålene.

S-regering tager over efter VLAK-forlis 
Den forhenværende VLAK-regering bebudede en reform af ordningen, men i første omgang udskød regeringen forhandlingerne, da de kom for tæt på kommunalvalget i 2017.

Siden måtte daværende økonomi- og indenrigsminister, Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA), i foråret 2018 opgive at lande en reform, fordi han mente, at det forestående folketingsvalg kom for tæt på.

Nu, hvor valget er overstået, satser S-regeringen på, at reformen af udligningsordningen er på plads inden kommunalvalget i 2021.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00