Ny forskerkritik af metode-tjek: Ingen grund til at så tvivl om fagligheden

NATUR: Stop planerne om et metodetjek og kom i gang med at forbedre landets nødlidende natur, lyder det fra KU-professor Carsten Rahbek. Fagligheden på Aarhus Universitet er allerede undersøgt og blåstemplet.

Hjalte T. H. Kragesteen

Det er ikke kun på Aarhus Universitet, at man er kritisk over for Miljøstyrelsens kommende analyse af andre EU-landes afrapportering af naturens tilstand.

Fra Københavns Universitet lyder det fra professor i biodiversitet, Carsten Rahbek, at der på ingen måde er grund til at så tvivl om fagligheden på DCE ved Aarhus Universitet.

"De forskningsbaserede biologiske miljøer på Københavns Universitet har allerede konkluderet i 2013, at der ikke er noget galt med kvaliteten hos Aarhus Universitet i forbindelse med deres vurderinger af naturens tilstand i Danmark. Og derfor undrer det mig, at ministeriet kommer med det her en gang til," siger Carsten Rahbek.

Fredag meldte miljøminister Lea Wermelin (S) ud, at den danske natur ikke har fået det bedre, siden man i 2013 senest indberettede til EU. Herunder meldes alle ti skovnaturtyper i den værste kategori: stærkt ugunstig tilstand. Samtidig med udmeldingen varslede ministeren også en undersøgelse af, hvordan andre lande indberetter til EU.

Hvis politikerne skal have en vurdering af naturens tilstand i Danmark, skal vi gøre det bedst muligt. Og hvis andre lande gør et dårligt job, så synes jeg ikke, det er en praksis, vi skal følge.

Carsten Rahbek
Professor, Københavns Universitet

Torsdag fortalte seniorforsker ved Aarhus Universitet Rasmus Ejrnæs til Altinget, at ministeriet på de indre linjer op til afrapporteringen har udtrykt ønske om et mindre kritisk blik på skovene. Og han tog også sig selv og Aarhus Universitet i forsvar og pegede på, at "de danske vurderinger bygger på mere solide data og grundigere analyser, end de fleste andre EU-lande kan mønstre."

Skovforening: Danmark har stram praksis
Det er Carsten Rahbek helt enig i, og han ser derfor ikke noget behov for en undersøgelse af, hvad man gør i udlandet.

"Min opfordring er, at man tager det her resultat seriøst og erkender, at det, man har gjort i årevis, ikke virker. Vi har fået rapport efter rapport på tværs af de danske universiteter, der viser, at den danske natur og de danske skove er stærkt nødlidende," siger han.

Dansk Skovforening har i Altingets spalter bakket op om en undersøgelse af andre lande. Afdelingsleder Tanja Blindbæk Olsen forventer, at undersøgelsen vil vise, at Danmark har en stram praksis.

"Det er godt at få ensrettet det mere mellem landene, så det bliver sammenligneligt. Så det ikke ser ud, som om Danmark halter sindssygt langt bagefter i forhold til andre lande," sagde hun torsdag.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00