Ny gasledning til Lolland splitter partierne

GAS: Der er langt fra entydig opbakning på Christiansborg til at udbygge gasnettet til Lolland og Falster for at hjælpe Nordic Sugar med omstille fra kul og olie. Regeringens støttepartier vil kigge på alternative løsninger.

Foto: Nordic Sugar
Birk Sebastian KotkasMorten ØyenChristoffer Lund-Hansen

Mens S-regeringen arbejder på at få forlænget en dispensation til Nordic Sugar fra EU’s miljøkrav, der kan bane vejen for en beslutning om at udvide gasnettet til Lolland og Falster, er partierne hjemme på Christiansborg splittede om udsigten til en ny gasledning.

Fakta
Ny gasledning til Lolland-Falster

Gasleverandør SEAS/NVE og biogasproducent Nature Energy har kontaktet Energinet, fordi Nordic Sugar, som har sukkerfabrikker på Lolland og Falster, skal reducere partikelforureningen og CO2-udledningen fra sin sukkerproduktion og vil skifte kul og olie ud med gas, gerne lokalproduceret biogas.
Projektet vil gå igennem Næstved, Vordingborg, Lolland og Guldborgsund Kommuner. Gasnettet forventes koblet til det sjællandske gasnet i Everdrup ved Næstved.

Overordnet tidsplan, hvis projektet gennemføres:

• Vinteren 2020/2021 – endelig stillingtagen til, om projektet skal gennemføres
• 2020-2021 – miljøvurderinger, lokalplaner hhv. landplansperspektiv
• 2022-2023 – arkæologiske undersøgelser
• 2022-2023 – naboretlige forhold
• 2023-2024 – anlægsfase og ibrugtagning

Kilde: Energinet

Det viser Altingets rundringning til Folketingets energiordførere.

Mest kritisk er regeringens egne støttepartier Enhedslisten og Radikale, mens de blå partier umiddelbart er positivt stemt for en udvidelse af gasnettet. 

”Det er nemt nok at sidde nede på Lolland-Falster og sige, at der er to industrier, der har brug for noget gas. Men med den klimadagsorden vi har, så er det altså ikke tiden til, at man udvider gasledninger i Danmark, som hovedsageligt skal transportere fossil gas,” siger Enhedslistens energiordfører Søren Egge Rasmussen.

Vi er imod en gasledning i forhold til den case, der er beskrevet pt, da der er negativ samfundsøkonomi, og da vi kan forstå på eksperter, at der et langt grønnere perspektiv i at elektrificere fabrikkernes produktion.

Ruben Kidde (RV)
Energi- og klimaordfører

Spørgsmålet om gasledningen er højaktuelt, og det var ventet, at regeringen ville træffe en beslutning i efteråret. Den er dog forsinket og det fik i december DI's direktør, Lars Sandahl Sørensen, til at kaste sig helhjertet ind i kampen for Nordic Sugars ønske med et opråb til politikerne om, at der "definitivt er brug for en endelig afklaring på både gasledning og dispensationen inden jul".

Det kom der ikke, og det er derfor endnu uklart, hvordan Nordic Sugar skal forsyne fabrikken i Nakskov med tilstrækkelig energi til sukkerproduktion om under 12 måneder.

{{toplink}}
Altinget logoErhverv
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget erhverv kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her

Hvis gasledningen til Lolland-Falster bliver en realitet, skal den sikre, at Nordic Sugars to store sukkerfabrikker i Nykøbing og i Nakskov – der tilsammen er den næststørste udleder af drivhusgasser i dansk industri efter Aalborg Portland – får sænket deres partikelforurening nok til at komme under EU’s grænseværdier, som de har midlertidig dispensation fra indtil årsskiftet.

I stedet for at fyre med tung brændselsolie og kul, håber Nordic Sugar, at en ny gasledning kan hjælpe virksomheden med at skifte til naturgas og på sigt lokal biogas. På den måde kan Nordic Sugar overholde grænseværdierne i EU's IE-direktiv om industrielle emissioner af støv, NOx og SO2. Og også bidrage til klimaet, lyder det.

0:000:00