Ny klimafremskrivning viser kæmpeopgave for landbruget

STATUS QUO: Landbrugets CO2-udledninger vil være nogenlunde uændret i 2030 med den vedtagne politik, viser Energistyrelsens nyeste skøn, som på ny konstaterer usikkerhed om klimaeffekten af populært virkemiddel. Landbruget står over for yderst vanskelig opgave, lyder det fra eksperter. 

Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Karl Emil Frost

Der skal nye klimaredskaber i brug, hvis landbruget skal bidrage til Danmarks ambitiøse reduktionsmål om at reducere drivhusgasserne med 70 procent inden 2030, som et bredt flertal i Folketinget står bag.

Det viser den nye basisfremskrivning fra Energistyrelsen.

”Frem mod 2030 forventes udledningerne herfra at ligge på nogenlunde samme niveau som i dag,” skriver Energistyrelsen i afsnittet om dansk landbrug. 

I alt vurderer Energistyrelsen, at landbruget alene vil stå for en fjerdedel af Danmarks samlede udledninger i 2030 uden nye klimatiltag på området.

”Fremskrivningen viser med stor tydelighed, at landbruget er en af de helt store knaster mod det endelige mål om klimaneutralitet i 2050."

Jette Bredahl Jacobsen
Professor og medlem af Klimarådet

Og ifølge Energistyrelsen forventes landbrug, skove og øvrig arealanvendelse at stå for 37, 4 procent af de samlede udledninger inden årtiets udgang.

Den nye fremskrivning viser, at landbruget sammen med transportsektoren bliver de to afgørende udfordringer på vejen mod klimalovens mål om klimaneutralitet i 2050.

”Vi kommer ikke til at nå 70 procent-målet uden landbruget, men jeg tør slet ikke gætte på, hvor store CO2-reduktioner landbruget kan levere."

Jørgen E. Olesen
Klimaprofessor, Aarhus Universitet

Det fortæller Jette Bredahl Jacobsen, professor i miljø- og ressourceøkonomi ved Københavns Universitet og medlem af Klimarådet, som er regeringens uafhængige ekspertorgan.

”Fremskrivningen viser med stor tydelighed, at landbruget er en af de helt store knaster mod det endelige mål om klimaneutralitet i 2050,” siger hun.

Mangler reel politsk handling
Det er klimaprofessor og leder af Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen, enig i. Fremskrivningen overrasker ham dog ikke, for det er ikke en let opgave, landbruget står over for.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00