Ny kommunaldirektør på Bornholm: "Vi driver ikke kun kommune. Vi driver et samfund"

INTERVIEW: Johannes Nilsson overtog som kommunaldirektør i Bornholms Regionskommune 1. februar. Han ser øen som et Danmark i miniformat, hvor politiske løsninger kan prøves af, inden de rulles ud på større scener. 

Johannes Nilsson har været fungerende kommunaldirektør på Bornholm, siden Peter Loft blev fyret i oktober. 
Johannes Nilsson har været fungerende kommunaldirektør på Bornholm, siden Peter Loft blev fyret i oktober. Foto: Bornholms Regionskommune
Daniel Bue Lauritzen

Bornholms Regionskommune har fået ny kommunaldirektør, efter at den tidligere departementchef i Skatteministeriet Peter Loft blev fritstillet fra stillingen 8. oktober sidste år.

Begrundelsen lød dengang, at kommunen søgte en "anden profil". 

Det har den nu fået i form af den blot 41-årige Johannes Nilsson, der har været konstitueret i stillingen siden fyringen af Loft. 

Den største forskel på de to er ifølge Nilsson, at han selv er flasket op i den kommunale verden, mens Peter Loft kom fra en lang karriere i Skatteministeriet på Slotsholmen.

Fakta
Blå bog
  • 41 år 
  • Cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet i 2004
  • Har arbejdet for Bornholms Regionskommune siden 2011
  • Har i to perioder været konstitueret kommunaldirektør i kommunen
  • Har en diplomuddannelse i ledelse og færdiggør en masteruddannelse i løbet af foråret
  • Far til to

“Jeg kender den kommunale basisdrift og mekanismerne rigtig godt. Det er klart, at Peter, som jeg i øvrigt havde et rigtig godt samarbejde med, har en anden baggrund. Den store forskel er, at jeg har kommunal drift under huden,” siger Nilsson. 

Den nytiltrådte kommunaldirektør har arbejdet i kommuner og amter, siden han blev færdiguddannet statskundskaber fra Aarhus Universitet i 2004.

Den måde, man løser opgaverne på, bærer præg af, at vi er et isoleret samfund uden nogen naboer. Man skal finde løsningerne selv. Det er et afgrænset samfund. Det er Danmark i miniformat.

Johannes Nilsson
Kommunaldirektør, Bornholms Regionskommune

De seneste næsten otte år på Bornholm, hvor han har været direktør for velfærdsområderne, kun afbrudt af to perioder som konstitueret kommunaldirektør – en periode i 2016 og senest efter fyringen af Peter Loft. 

Han glæder sig over, at han nu får et større og mere permanent ansvar for kommunens retning.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg var nået dertil, hvor der skulle lidt nyt under vingerne, hvis jeg skulle blive her. Når man er kommunaldirektør, skal man tage initiativet og sætte dagsordenen. Der er ansvarsfordelingen lidt anderledes. Man har initiativpligten og et større ansvar som direktør,” siger han.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00