Ny måling: Den grønne dagsorden tager en suveræn førsteplads

MENINGSMÅLING: Klima- og miljøpolitik giver nu baghjul til alle andre politiske emner og scorer pænt selv blandt DF’s vælgere.

Grøn slår alle andre farver i valgkampen.

Interessen for klima- og miljøpolitik er på kort tid næsten fordoblet. I slutningen af 2017 pegede 24 procent på klima og miljø som et af de tre politikområder, der vil være mest afgørende for deres stemmeafgivning ved et folketingsvalg.

I den nyeste Norstat-måling udført for Altinget og Jyllands-Posten er tallet steget til hele 46 procent.

Samme mønster viser sig, hvis man beder svarpersonerne om kun at sætte et enkelt kryds ud for det allervigtigste emne. Igen kommer klima og miljø ud som den absolutte topscorer.

Det overraskende i målingen er ikke, at 79 procent af Alternativets vælgere og mellem 64 og 71 procent af Enhedslisten, SF og Radikales vælgere har emnet blandt de tre vigtigste.

Det er derimod opsigtsvækkende, at 43 procent af Venstres vælgere og 38 procent af DF-vælgerne har de grønne politikområder med i toptre.

 

(Artiklen fortsætter efter grafen)

Ude af trit
Klima og miljø er mildt sagt ikke en topprioritet for DF-ledelsen, men noget tyder på, at formand Kristian Thulesen Dahl her har fejlvurderet en del af sit vælgerkorps.

Det kan dog ikke udelukkes, at nogle DF-vælgere peger miljø og klima ud som vigtige, fordi de er utilfredse med, at alle pludselig erklærer sig grønne. Det er sandsynligvis tilfældet for nogle af Nye Borgerliges vælgere, hvor formand Pernille Vermund ligefrem har talt om ”klimahysteri”.

Miljø og klima fylder i alle aldersklasser, alle indkomstgrupper og i både rød og blå blok. Men beder man svarpersonerne prioritere et enkelt område, træder forskellen på blokkene klart frem: Så er klima og miljø nummer ét hos 10 procent af de blå og 33 procent af de røde vælgere (hvis man her medregner Radikale og Alternativet).

Har Rasmus Paludan og Stram Kurs fået vælgerne til at prioritere udlændingeområdet højere? Se det i den fulde artikel på Altinget: christiansborg, hvor du også kan læse, hvordan socialpolitikken kan flytte stemmer på venstrefløjen.

Forrige artikel Måling: De rødeste går frem, mens V og DF får dårligste måling i over et år Måling: De rødeste går frem, mens V og DF får dårligste måling i over et år Næste artikel Dagens valgoverblik: Stig Grenov beder om orlov, og S lancerer første valgudspil Dagens valgoverblik: Stig Grenov beder om orlov, og S lancerer første valgudspil
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.