Ny måling: Der er dødt løb mellem blokkene

POLITISK INDEKS: Efter flere måneders stilstand i meningsmålingerne rykker blokkene på sig. Det tyder på, at det kommende folketingsvalg kan blive mere spændende end tidligere antaget, siger Altingets politiske kommentator.

Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

De seneste mange måneder har budt på en klar føring til oppositionen i meningsmålingerne.

Men nu har blå blok halet ind på den, og der er helt dødt løb mellem de to blokke.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Ifølge målingen ville partierne i oppositionen få 49,2 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag, mens de blå partier står til 49,3 procent.

Det er en markant udvikling set i lyset af den stilstand, der har hersket, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

”Det er virkelig en dramatisk måling, specielt på baggrund af mange måneders stilstand,” siger han og tilføjer:

”Målingen viser, at folketingsvalget kan blive mere spændende, end det længe har set ud til. Man ser ofte, at afstanden mellem blokkene snævres ind kort før et valg, men det her er en meget pludselig udvikling.”

(Artiklen fortsætter efter grafen)

Men målingen lægger ikke blot op til, at det kommende folketingsvalg kan blive mere nervepirrende. Hvis de nye tal gentager sig i de kommende målinger, kan det også betyde, at Løkke måske snart trykker på valgknappen:

”Kommer der flere af den slags målinger i den næste måned, kan Løkke måske fristes til at udskrive valg i nytårstalen,” siger Erik Holstein.

Der skal senest afholdes folketingsvalg 17. juni 2019.

Tabt føring skyldes Socialdemokratiet
Ifølge målingen er det Socialdemokratiet, der er årsagen til, at rød blok har tabt sin førerposition. Partiet er gået fra 27,2 procent af stemmerne i forrige måned til 24 procent i den nye måling. Det er desuden også 2,3 procentpoint mindre end valgresultatet i juni 2015, der lød på 26,3 procent.

Den store tilbagegang overrasker Erik Holstein, der understreger, at man skal passe på med at konkludere for hårdt på en enkelt måling.

Målingen er foretaget i perioden den 8. til 14. november, og det er netop i den periode, at noget af forklaringen på tilbagegangen kan findes, mener Erik Holstein. Om aftenen den 7. november sagde Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, i TV 2 News-programmet ’Pind & Sass’, at Danmark skal ”rode sig ud af” internationale konventioner. Det rejste et spørgsmål om, hvorvidt det var et udtryk for en ny politik fra Socialdemokratiets side, og Mette Frederiksen gik sidenhen ud i medierne og tog afstand fra udtalelsen.

”Den mest nærliggende forklaring er, at debatten om socialdemokraternes holdning til konventionerne kørte på fuld damp i undersøgelsesperioden,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Det ser ud til, at S har tabt til begge sider: Nogle er gået til Radikale som reaktion på udtalelserne fra Sass, mens andre er gået til DF som reaktion på, at partiet tog afstand fra Sass."

(Artiklen fortsætter efter grafen)

Fremgang til strammerfløjen
Radikale går i målingen frem til 6,4 procent, hvilket er 1,8 procentpoint mere end valgresultatet. Dansk Folkeparti står til 17,7 procent, hvilket er en fremgang i forhold til forrige måling.

I den borgerlige lejr er det dog ikke kun Dansk Folkeparti, der kan glæde sig over en fremgang. Nye Borgerlige går også frem i forhold til den forrige måling og står nu til 3,9 procent.

Erik Holstein hæfter sig især ved, at det ikke er regeringspartierne, der er med til at sikre fremgangen til blå blok.

”Regeringspartierne står samlet set helt i stampe. Det er den absolutte udlændingepolitiske strammerfløj i DF og Nye Borgerlige, der vinder frem. Men udlændingepolitikken har også igen været i fokus de seneste uger,” siger han.

Alternativets vælgere er upåvirket
Blandt de øvrige partier i oppositionen er der ikke sket nogen nævneværdig udvikling siden oktober-målingen.

Det betyder, at Alternativet fastholder samme opbakning i målingen på trods af den stribe af sager, som partiet har været genstand for i medierne siden forrige måling. Sagerne startede med Alternativets tidligere kulturborgmester i København, Niko Grünfeld, der endte med at trække sig fra sin post i kølvandet på en sag om rod i CV’et og kritik af, at han havde brugt 130.000 kroner på at indrette sit kontor.

Senere kom partiets politiske ordfører Carolina Magdalene Maier også i mediernes søgelys, fordi hun har været på 20 udenlandske flyrejser i løbet af de seneste tre år, samtidig med partiet opfordrer danskerne til at bruge alternative rejsemetoder.

”Målingen er også en test på Alternativets vælgere. Her kan Uffe Elbæk glæde sig over, at partiet overhovedet ikke taber vælgere efter den seneste måneds kaskade af møgsager,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Det lader til, at Alternativets vælgere lever i deres eget univers. Alternativet er dygtige til at bruge de sociale medier, og herfra kan man tilsyneladende overbevise sine kernevælgere om, at den dårlige omtale mest skyldes en ondsindet og sensationshungrende presse.”

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 8.–14. november 2018 2018 blandt 1.219 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale statistiske usikkerhed for partierne er +/- 2,5 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00