Ny måling: Frederiksen er fortsat mere populær end Løkke

STATSMINISTERMÅLING: Vælgerne foretrækker stadig S-formand Mette Frederiksen over den nuværende statsminister. Men det er et forspring i underkanten, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Placeholder image
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Hvis der var folketingsvalg i dag, vil flere af vælgerne fortsat have Mette Frederiksen (S) som ny statsminister frem for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Her svarer 30 procent, at de foretrækker Mette Frederiksen som statsminister. Kun hver fjerde vil beholde Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet.

26 procent vil have en helt anden kandidat, mens 19 procent svarer ved ikke.

Fakta
Om målingen

Dataindsamling er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten i perioden 16. januar til 22. januar 2019 blandt 1207 personer.

Heraf er 902 gennemført på nettet blandt Norstats webpanel, mens 302 er fra telefoninterview.

Alle respondenter er vejet på parameterne køn, alder, region, højest gennemførte uddannelse, personlig indkomst og deres stemmeafgivelse ved folketingsvalget i 2015.

Usikkerheder:
5 procent: 1,2 procentpoint
10 procent: 1,7 procentpoint
15 procent: 2 procentpoint
20 procent: 2,3 procentpoint
25 procent: 2,5 procentpoint
30 procent: 2,6 procentpoint
35 procent: 2,7 procentpoint
40 procent: 2,8 procentpoint
45 procent: 2,8 procentpoint
50 procent: 2,8 procentpoint
55 procent: 2,8 procentpoint
60 procent: 2,8 procentpoint
65 procent: 2,7 procentpoint
70 procent: 2,6 procentpoint
75 procent: 2,5 procentpoint
80 procent: 2,3 procentpoint
85 procent: 2 procentpoint
90 procent: 1,7 procentpoint
95 procent: 1,2 procentpoint.

Mette Frederiksen fortsætter i målingen den føring, som hun har indtaget, lige siden hun blev formand for Socialdemokratiet efter folketingsvalget i 2015.

Men hendes forspring ned til Løkke er ikke nok, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

"Mette Frederiksens forspring er i underkanten. Det er logisk, at vælgere fra Alternativet og Radikale ikke er begejstrede for hende, det er der politiske forklaringer på. Men det er i underkanten, at kun 78 procent af de socialdemokratiske vælgere peger på hende. Hun skal have mere gejst ind i sin egne base," siger han.

(Artiklen fortsætter efter grafen)

Løkkes handicap er blevet mindre
Selvom Mette Frederiksens forspring er i underkanten, har Lars Løkke ingen grund til at glæde sig alt for meget.

"Løkkes tal er naturligvis slet ikke gode nok for en siddende statsminister. Det er et handicap, han kommer til at gå ind i valgkampen med," siger Erik Holstein og tilføjer, at det dog ser lysere ud for statsministeren nu end for fire år siden:

"Men det handicap var større i 2015, end det er nu."

Begge kandidater kan formentlig også se frem til, at tallene vil vende sig en del, når først Løkke har trykket på valgknappen, og vælgerne for alvor skal forholde sig til, hvem de helst ser i Statsministeriet:

"Samlet set får de to realistiske statsministerkandidater 55 procent. Et godt gæt er, at det tal stiger noget, når valgkampen er fløjtet i gang," siger Erik Holstein.

(Artiklen fortsætter efter grafen)

Elbæks statsministerdrøm ser sort ud
Lars Løkke og Mette Frederiksen er ikke de eneste, der officielt har meldt sig ind i kampen om Statsministeriet. Både Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, og Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har erklæret sig klar til at gå efter statsministerposten, hvoraf førstnævnte kører en decideret statsministerkampagne.

Men det lader ikke til, at deres drømme om Statsministeriet vækker genlyd hos deres vælgere.

"Statsministerkandidater som Uffe Elbæk (ALT) og Pernille Skipper (EL) har svært ved at blive taget seriøst, selv blandt deres egne vælgere. Således er det 54 procent af Alternativets vælgere, der foretrækker en anden kandidat – og blandt de 54 procent er det kun godt halvdelen, der foretrækker Uffe. Faktisk har Mette Frederiksen omtrent samme opbakning blandt Alternativets vælgere, som Uffe har," siger Erik Holstein.

Blandt Enhedslistens vælgere er der 49 procent, der foretrækker en anden kandidat. Af de 49 procent peger 69 procent på Pernille Skipper.

Samlet set er der dog kun 12 procent af de 26 procent, der foretrækker en tredje kandidat, der peger på Enhedslistens frontkvinde. Det er fortsat Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, der med 20 procent er mest populær, når det kommer til en tredje kandidat.

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Lars Løkke Rasmussen

MF, stifter og politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i Afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser