Ny måling: Mette Frederiksen kan vinde magten uden Uffe Elbæks støtte

POLITISK INDEKS: Selv hvis Alternativet ikke bringer sine mandater i spil, står Mette Frederiksen og resten af rød blok til at få et relativt flertal. ”Det er en spand koldt vand i hovedet på Uffe Elbæk,” siger Altingets politiske kommentator.

Mette Frederiksen står til at kunne indtage Statsministeriet, på trods af at Alternativet ikke vil pege på hende som statsminister.
Mette Frederiksen står til at kunne indtage Statsministeriet, på trods af at Alternativet ikke vil pege på hende som statsminister.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, rystede det politiske landskab, da han annoncerede, at han trækker Alternativets mandater ud af ligningen, hvis han ikke selv bliver statsminister.

Den trussel vil dog klinge hult, hvis der var valg i dag.

Ifølge en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten vil Uffe Elbæk i stedet komme til at stå alene og uden for indflydelse.

Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten står nemlig tilsammen til at få 85 mandater, mens blå blok kun kan mønstre 82 mandater. Dermed har Alternativets otte mandater kun afgørende indflydelse, hvis partiet vælger at pege på Lars Løkke Rasmussen (V), hvilket Uffe Elbæk har afvist.

”Med en sådan mandatfordeling vil Mette Frederiksen få et relativt flertal helt uden Alternativets stemmer. Det er en spand koldt vand i hovedet på Uffe Elbæk her op til partiets sommergruppemøde,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Da vi i Danmark har negativ parlamentarisme skal en kommende statsminister ikke nødvendigvis have 90 mandater bag sig for at blive siddende. I stedet kan en regering kun væltes, hvis den har et flertal imod sig.  

Fredag holder Alternativet pressemøde i anledning af sit sommergruppemøde, hvor Uffe Elbæk efter planen skal fortælle om, hvordan Danmark vil se ud med ham som statsminister.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Lille fremgang til Alternativet
Kort før sommerferien erklærede Uffe Elbæk sig som statsministerkandidat. Alternativet vil derfor hverken pege på Mette Frederiksen eller Lars Løkke Rasmussen. Hvis partiet ikke selv kan danne et flertal, vil det i stedet sætte sine mandater ud af spil.

Selvom udmeldingen har givet Uffe Elbæk meget spalteplads, er det ikke lykkedes for ham at veksle opmærksomheden til mere end et enkelt mandats fremgang.

”Det er lykkedes at stoppe Alternativets tilbagegang og sikre en lille fremgang. Men i betragtning af hvor meget det har fyldt i medierne, er det lidt overraskende, at Alternativet kun går et enkelt mandat frem,” siger Erik Holstein.

Onsdag aften meldte Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, sig også ind i kapløbet om Statsministeriet. Men hun vil modsat Uffe Elbæk ikke undlade at pege på Mette Frederiksen, hvis hun ikke selv kan danne et flertal.

Socialdemokratisk tilbagegang er ingen katastrofe
Selvom Mette Frederiksen kan glæde sig over, at hun står til at kunne vinde nøglerne til Statsministeriet, skal hun også sluge en tilbagegang til Socialdemokratiet.

Partiet står nu til at få samme resultat som ved folketingsvalget i 2015, hvor det fik 26,3 procent. Men det bliver i denne måling vekslet til 47 mandater, hvilket er et enkelt mere, end partiet har i dag.

Ifølge Erik Holstein er tilbagegangen ingen katastrofe. Han påpeger dog, at der generelt har været nedadgående tendens siden striden om de offentlige overenskomster i foråret.

”Men sammenlignet med nedsmeltningen i lande som Sverige og Tyskland står Socialdemokratiet dog stadig rimelig stærkt,” siger han.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Måling understøtter blå plan om forårsvalg
I den blå lejr er der indtil videre kun en statsministerkandidat blandt de partier, der sidder i Folketinget. Men uroen i rød blok smitter ikke for alvor af på de blå partiers opbakning i befolkningen. Samlet går blokken blot tre mandater frem i forhold til den sidste måling. Springet op til partierne i den røde blok er stadig stort.

”For blå blok er det foruroligende, at man taber klart – selv i en måling, hvor Nye Borgerlige kommer over spærregrænsen,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Men meningsmålingerne stritter ofte i forskellige retninger lige efter sommerferien, så det er alt for tidligt at dømme de blå ude.”

De blå partiers form i meningsmålingerne kan have indflydelse på, hvornår danskerne skal til stemmeurnerne, da det er statsminister Lars Løkke Rasmussen, der skal trykke på knappen og udskrive folketingsvalg inden 17. juni 2019. Lige nu er blå bloks plan ifølge Erik Holstein at få forhandlet en finanslov på plads og vente med valget til foråret 2019.

”Og den plan vil Norstat-målingen kun understøtte. For hvis de blå skal have en fair chance, skal både Venstre og Dansk Folkeparti have et bedre udgangspunkt,” siger han.

Venstre står til 18 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang fra valgresultatet på 1,5 procentpoint, mens Dansk Folkeparti går tilbage fra sit historiske valgresultat på 21,1 procent til 16,2 procent. 

Dokumentation

Om målingen
Målingen er foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten på net og telefon i perioden 8.-15. august 2018 blandt 1.207 respondenter. 

Data er vejet på køn, alder, region, uddannelse, personlig indkomst og stemme ved seneste folketingsvalg.

Den maksimale statistiske usikkerhed for partierne er +/- 2,48 procentpoint. Se usikkerhed for hvert parti nederst i tabellen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00