Ny måling: Rød blok fastholder føring trods perlerække af regeringsudspil

POLITISK INDEKS: Selvom regeringen den seneste tid har præsenteret stribevis af politiske udspil, bliver det ikke belønnet af vælgerne ifølge en ny måling. Det er foruroligende for Løkke, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Regeringen har indledt den sidste politiske sæson inden et folketingsvalg med det ene politiske udspil efter det andet.

Men det lader ikke til at flytte vælgerne.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Hvis der var valg i dag, står rød blok nemlig fortsat til at overtage magten. Ifølge målingen fastholder oppositionen sin føring med 91 mandater mod de blå partiers 84 mandater.

”For Løkke må det være en foruroligende stabilitet mellem blokkene. Efter en periode, hvor regeringen har sprøjtet det ene publikumsvenlige udspil ud efter det andet, bevarer oppositionen et klart flertal,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

Rækken af regeringsudspil spænder vidt fra politiet over folkeskolerne til handicapområdet.

Det seneste så dagens lys i tirsdags, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) flankeret af intet mindre end fem andre ministre præsenterede et klima- og luftudspil. Efter efterårsferien forventes det, at regeringen fortsætter stimen med et udspil til en sundhedsreform.

Regeringens håb kan være, at det tager lidt tid, før udspillene sætter sine spor i vælgeropbakning, siger Erik Holstein. Han understreger dog samtidig, at man ikke må overvurdere effekten af en kaskade af udspil:

”Den slags virker kun, hvis vælgerne er overbeviste om, at det er udtryk for en reel politikændring,” siger han.

Venstre går frem
Trods stilstanden blandt blokkene kan Lars Løkke glæde sig over en fremgang til Venstre. Partiet står til at få 19 procent af stemmerne. Det er 1,5 procentpoint mere end i den seneste Norstat-måling, og dermed er Venstre nu blot 0,5 procentpoint under valgresultatet.

Det sker dog på bekostning af blandt andet regeringsmakkeren Konservative, der går tilbage til 3,3 procent.

”Løkke kan glæde sig over, at Venstre går en del frem. Men så længe det bare er udveksling af stemmer inden for blå blok, hjælper det jo ikke meget på Løkkes chancer for at generobre Statsministeriet,” siger Erik Holstein.

(Artiklen fortsætter efter grafikken)

 

Ligesom Konservative må Nye Borgerlige sluge en dårlig måling. Partiet ligger stadig over spærregrænsen, men står denne gang kun til 2,6 procent, hvilket er en tilbagegang i forhold til septembermålingen, hvor partiet scorede 4,6 procent.

Det er dog små tal, og derfor skal man passe på med at konkludere for hårdt på målingen, vurderer Erik Holstein.

Slagsmål i rød blok påvirker ikke S
Siden Socialdemokratiet annoncerede, at partiet går efter at danne en ren S-regering, har stemningen i rød blok været trykket. Både Alternativets formand, Uffe Elbæk, og Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, har meddelt, at de gerne tager tjansen som statsminister i stedet for Mette Frederiksen, mens Radikale har krævet en skriftlig garanti på, at Socialdemokratiet ikke vil føre politik sammen med Dansk Folkeparti.

Men på trods af alt det er det lykkedes for Socialdemokratiet at stabilisere opbakningen blandt vælgerne. I denne måling får partiet 27,2 procent, hvilket kun er 0,1 procentpoints afvigelse fra den forrige måling og en anelse over valgresultat fra juni 2015 på 26,3 procent.

”Socialdemokratiet fik et ordentligt dyk, fordi det fejlplacerede sig under forårets overenskomstdrama, men intet tyder på, at hundeslagsmålet i rød blok koster synderligt,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Mantraet om, at ”Mette Frederiksen ikke kan styre landet, når hun ikke styre oppositionen” preller foreløbig af på vælgerne.”

Ligesom Socialdemokratiet har Enhedslisten også formået at opnå en stabil tilslutning. Partiet har i de seneste to målinger ligget lidt over ni procent og står til 9,2 procent i denne. Det er også en forbedring af partiets valgresultat, der var 7,8 procent.

”Det er flot i en situation, hvor man har skiftet Johanne Schmidt-Nielsen ud, og der ikke er særlig meget fokus på partiet. Pelle Dragsteds strategiske mål om at konsolidere sig som det store venstrefløjsparti virker ikke længere urealistisk,” siger Erik Holstein.

Der skal senest afholdes folketingsvalg 17. juni 2019.

 

Forrige artikel Rigsrevisionen har advaret om rod i sociale tilskud siden 2006 Rigsrevisionen har advaret om rod i sociale tilskud siden 2006 Næste artikel Dagens overblik: S vil løse lægemangel med tvang Dagens overblik: S vil løse lægemangel med tvang