Ny måling: Socialdemokratiet står til bedste valgresultat siden 1990’erne

POLITISK INDEKS: Coronakrisen giver statsminister Mette Frederiksen og Socialdemokratiet vind i sejlene, og lige nu styrer partiet mod det bedste valgresultat i 22 år. Det hører dog med til historien, at de fleste regeringer oplever fremgang i usikre tider, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Statsminister Mette Frederiksen bliver belønnet for sin håndtering af coronakrisen med en stor vælgertilslutning til Socialdemokratiet.
Statsminister Mette Frederiksen bliver belønnet for sin håndtering af coronakrisen med en stor vælgertilslutning til Socialdemokratiet.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Vælgerne flokkes om Socialdemokratiet og statsminister Mette Frederiksen (S) under coronakrisen.

Mere end hver tredje vælger vil sætte deres kryds ved regeringspartiet, hvis der var valg i dag.

Det viser en ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR.

Socialdemokratiet står til at få 35,1 procent af stemmerne, hvilket vil udløse 65 mandater. Det er et markant spring fra valgresultatet, som lød på 25,9 procent og 48 pladser i Folketinget.

Det store hop er sket på blot halvanden måned i en tid, hvor Danmark i en stor del af tiden har været delvis nedlukket som et forsvar mod coronavirussen, der for alvor gjorde sit indtog i landet i begyndelsen af marts.

Den nye normal
Statsminister Mette Frederiksens og den socialdemokratiske regerings afgørende rolle som ansvarlig for den danske krisehåndtering har medført, at de nye højder i meningsmålingerne er blevet normalen for Socialdemokratiet, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”For et par måneder siden havde man fået diagnosen sindssyg, hvis man havde påstået, at Socialdemokratiet ville ligge over 35 procent senere i foråret. Men det niveau er efterhånden det normale for regeringspartiet. Det skyldes både egne fortjenester og nogle mere generelle ting,” siger han.

"Mette Frederiksen har haft en meget sikker stil i coronakrisen, hvor hun har formået at indgyde ro og et indtryk af, at det er styr på tingene. Som hovedregel har regeringen været til den forsigtige side og korrigeret Sundhedsstyrelsen på et par afgørende punkter. Den stil har indtil nu haft bred opbakning i befolkningen,” tilføjer Erik Holstein.

Artiklen fortsætter efter grafen.

Vælgerne flokkes om regeringen i usikre tider
En anden ny måling foretaget af Epinion for Altinget og DR understøtter det billede, som Erik Holstein tegner af danskernes opbakning til regeringens coronastrategi.

Ifølge målingen mener 70 procent af vælgerne, at regeringens tiltag mod coronavirussen er passende. Men selv hvis regeringen havde valgt en anden kurs i sin krisehåndtering, ville Socialdemokratiet formentlig stadig opleve en tilstrømning af vælgere.

Det er nemlig et billede, der går igen rundtomkring i Europa, selvom epidemien har ramt de enkelte europæiske lande forskelligt:

"Det hører med til historien, at stort set alle regeringer oplever stigende opbakning, uanset hvordan de har håndteret coronakrisen. Selv i Storbritannien, hvor Boris Johnson katastrofalt undervurderede coronafaren, er der øget støtte til regeringen. Vælgerne flokkes simpelthen om den siddende regering i meget usikre tider,” siger Erik Holstein.

Hvis målingen holder stik, vil partiet kunne indkassere det bedste valgresultat siden 1990’erne, hvor Socialdemokratiet ved tre valg på stribe sikrede en opbakning på den gode side af 30 procent.

Læs også

Tilbagegang til Venstre og Radikale
Socialdemokratiets popularitet koster stemmer hos de andre partier. Ifølge målingen er det især Radikale og Venstre, som mister opbakning.

Normalt kan Radikale bryste sig af titlen som regeringens største støtteparti med 16 pladser i Folketinget. Men nu står partiet til at få 6,6 procent af stemmerne, hvilket kun vil give partiet 11 mandater.

Venstre står til at vinde 21 procent af vælgerne. Det er 2,4 procentpoint mindre end partiets valgresultat i juni 2019.

Når både oppositionen og støttepartier taber stemmer, er det udtryk for, at Socialdemokratiets store vælgertilslutning ikke skyldes normal politik, påpeger Erik Holstein:

"Målingen tyder på, at socialdemokraterne høster over hele linjen i øjeblikket, både fra blå partier som Venstre og DF og støttepartier som Radikale og SF. Det understreger, at det her ikke har så meget med normal politik at gøre,” siger han.

Samlet set udbygger regeringen og støttepartierne deres føring over for partierne i blå blok. Nu står de røde partier til i alt at få 100 ud af de 175 danske pladser i Folketinget.

Dokumentation

BAG MÅLINGEN

Målingen er udarbejdet af Epinion for Altinget og DR på baggrund af i alt 1.636 gennemførte interview med danskere på 18 år og derover. Interviewene er indsamlet henholdsvis som telefoninterview og online på Epinions Danmarkspanel 10. april til 16. april 2020.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00