Ny millionpulje skal hjælpe udsatte ind i foreningslivet

PULJE: Regeringen vil afsætte 19,2 millioner kroner til nye idrætsprojekter, der skal hjælpe udsatte som Anita Husum Moth ind i foreningsidrætten. Pengene forslår som en skrædder i helvede, vurderer ekspert.

Anita Husum Moth kæmper i perioder med angst. Hun fortæller, at træningen og fællesskabet i IF Kæmperne er en stor støtte i hverdagen.
Anita Husum Moth kæmper i perioder med angst. Hun fortæller, at træningen og fællesskabet i IF Kæmperne er en stor støtte i hverdagen.
Louise Rønne JensenRasmus Dahl Løppenthin

Med en pulje på 19,2 millioner kroner vil regeringen nu forsøge at hjælpe flere socialt udsatte ind i foreningsidrætten.

"Vi ønsker, at flest muligt dyrker sport. Både af sundhedsmæssige årsager, men også af sociale og fællesskabsmæssige årsager," siger fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S).

Pengene kommer fra satspuljeaftalen for 2019 på beskæftigelsesområdet og skal ses i lyset af nedslående tal fra Idrættens Analyseinstitut. Blot 17 procent af kontanthjælpsmodtagerne er aktive i foreningsidrætten, mens de tilsvarende tal er 54 procent for faglærte og 69 procent for funktionærer.

Samtidig viser tal fra SDU, at hele 25 procent af de udsatte føler sig ensomme, mens kun 6 procent har samme oplevelse i den generelle befolkning.

Der kommer sådan nogle puljer med års mellemrum, og man starter forfra hver gang.

Bjarne Ibsen
Professor, SDU

"Vi kan se, at der er en meget ulykkeligt slagside, så socialt udsatte er nogle af dem, der dyrker mindst idræt," siger Rasmus Prehn og fortsætter.

"Det at indgå i en social relation er med til at skabe en større lykkefølelse. Samtidig kan det hjælpe med at skaffe et netværk, som kan bringe én videre og måske ind på arbejdsmarkedet," siger Rasmus Prehn (S).

Kæmperne hjælper Anita
Anita Husum Moth fra København nikker genkendende til, at det kan gøre en forskel at være aktiv i et foreningsfællesskab. Hun har i perioder kæmpet med angst, og hun har fundet stor støtte i træningen i IF Kæmperne, som henvender sig til mennesker med psykiske og sociale udfordringer.

"Det giver et boost at få trænet, og det er rigtig godt for mit psykiske velbefindende. Og så har det givet et boost i forhold til at have et fællesskab, hvor man føler sig som ligesindede," siger hun.

IF Kæmperne har forskellige aktiviteter og blandt andet et fitnessrum, som Anita ofte benytter sig af. Men det er ikke kun motionen, der trækker for Anita. Den sociale dimension betyder mindst lige så meget.









0:000:00