Ny prognose: Enhedslisten tager Venstres mandat på Bornholm

Venstres tilbagegang i målingerne kan nu mærkes på Bornholm, hvor partiet står til at miste sit mandat. Det viser Altingets nye mandatprognose. Pladsen går i stedet til Enhedslisten, som blev øens største parti ved efterårets kommunalvalg.

Arkivfoto.
Arkivfoto.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Venstre risikerer at miste sit mandat på Bornholm, hvis partiet ikke genvinder sine tabte vælgere.

Det viser en ny geografisk prognose, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Ifølge prognosen vil det ene af øens to mandater i stedet gå til Enhedslisten, hvis der var valg i dag. Socialdemokratiet står fortsat til at få det andet.

Tabet af mandatet skyldes dels, at Venstres stemmer fordeler sig ud på de andre borgerlige partier. Når de borgerlige vælgere ikke samler sig bag et blå parti, giver det plads til, at Enhedslisten kan blive det næststørste parti på Bornholm og få mandatet.

Derudover er opbakningen til Enhedslisten steget i kølvandet på partiets markante fremgang ved efterårets kommunalvalg. 

Om Altingets mandatprognose

Altingets geografiske prognose er udarbejdet af professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet. I denne prognose indgår interviews foretaget af Kantar Gallup og Epinion i 4. kvartal 2021. I alt er 10.930 interviews med i analysen ("Ved ikke" mv. er fraregnet).  

Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målingerne i december og folketingsvalget i 2019, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser. Der er ikke fortaget en vægtning af forventede kommende eventuelle partiledereffekter. 

Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Historisk set plejer de to bornholmske mandater at gå til Socialdemokratiet og Venstre. Hvis det glipper for Venstre ved næste folketingsvalg, vil det være første gang siden 1973, at mønstret bliver brudt. Dengang tog Fremskridtspartiet det ene mandat fra Venstre.

Eftersom traditionen næsten foreskriver, at Venstre skal tage det ene mandat, vil et tab gøre særlig ondt på partiet. Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Det vil være et betydeligt symbolsk nederlag for Venstre at miste mandatet på Bornholm. Bornholm har fostret flere kendte Venstre-folk som for eksempel den tidligere landbrugsminister Niels Anker Kofod og i en nyere tid Søren Pind. Venstre burde normalt kunne trække et mandat i en region, hvor landbrug og fiskeri er fremherskende,” siger han.

Hvis tallene holder stik, når bornholmerne går til stemmeurnerne indenfor det næste halvandet år, står Venstres nuværende folketingsmedlem fra Bornholm, Peter Juel-Jensen, til at skulle pakke sit kontor på Christiansborg ned.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00