Ny prognose: Her er miljøordførernes chancer for genvalg

VALG: Vælgernes dom ser ud til at ramme grønne ordførere fra Liberal Alliance, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, som er på vippen til at ryge ud af Folketinget. Det viser en ny mandatprognose for Altinget.

Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen (til højre) ser ud til at blive genvalgt til Folketinget. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix).<br>
Socialdemokratiets Christian Rabjerg Madsen (til højre) ser ud til at blive genvalgt til Folketinget. (Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

Valgkampen er i fuld gang, og holder målingerne til valgdagen, er det udskiftningstid for op til flere miljøordførere i Folketinget.

Det viser en ny mandatprognose, som valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge de nye tal er Enhedslistens Øjvind Vilsholm på vippen.

Liberal Alliances Carsten Bach ser også ud til at ryge ud af Folketinget.

Prognosen bevæger sig på partiniveau og er lavet på baggrund af mere end 11.000 Gallup- og Norstat-interviews. Den viser, hvordan mandaterne ser ud til at falde i landets storkredse.

Derfor giver den et fingerpeg om, hvilke ordførere der kan risikere at forlade Christiansborg efter valget grundlovsdag.

Christian Rabjerg Madsen ligner en sikker genganger i det næste Folketing.

Socialdemokratiet står ifølge mandatprognosen bomstærkt i Sydjyllands Storkreds, hvor miljøordføreren også blev valgt ind i 2015. Til forskel fra dengang står partiet i dag til seks mandater i storkredsen – et enkelt mere end ved sidste valg.

Samtidig har den tidligere finansminister og topscorer på den sydjyske S-stemmeseddel i 2015, Bjarne Corydon, forladt dansk politik.

Dokumentation

Bag prognosen

I denne prognose indgår der 9.847 interviews foretaget af Kantar-Gallup og 3.113 interviews foretaget af Norstat, der er indsamlet i perioden 1/2-2019 til 7/5-2019. Heraf er der lavet en geografisk prognose, der er vægtet mod Altingets seneste kvalitetsvægtede snit af målinger, hvilket betyder, at usikkerheden er mindre end to procentpoint. Herefter udregnes fordelingen ud fra valgloven, og her er de første mandater meget sikre, mens de sidste er mindst sikre, da meget få stemmer kan afgøre, at de falder et andet sted. Det betyder blandt andet også, at valgkampen kan være med til at flytte nogle af de få stemmer og ændre det øjebliksbillede, som prognosen viser.

Derudover er prognosen vægtet, så de partiledere, der opstiller i samme storkreds som ved sidste valg, antages at opnås samme stemmeandel af partiets samlede stemmer i storkredsen som ved sidste valg. Konkret betyder det i forhold til den uvægtede fordeling, at der flyttes stemmer til partilederes storkreds fra partiets andre storkredse. Partiets samlede andel af stemmerne på landsplan er uændret.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00