Ny rapport dokumenterer fortsat stor social ulighed i sundhed

ULIGHED: Der er social ulighed i sundhed på stort set alle områder i Danmark, viser ny rapport fra Sundhedsstyrelsen. Politikerne skal prioritere en tidlig indsats og strukturel forebyggelse, mener sundhedsprofessor.

Langt flere børn af højtuddannede forældre gennemfører børnevaccinationsprogrammet i forhold til børn af forældre, der kun har gennemført grundskolen.
Langt flere børn af højtuddannede forældre gennemfører børnevaccinationsprogrammet i forhold til børn af forældre, der kun har gennemført grundskolen.Foto: Martin Ballund/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Personer med kortere uddannelse er mere syge, har værre sygdomsforløb og dør tidligere end højtuddannede. 

Det dokumenterer en ny rapport fra Sundhedsstyrelsen.

Uligheden viser sig i forekomsten af en lang række risikofaktorer - fra rygning og overvægt til dårlig mental sundhed og multisundhed. Men også i forbindelse med kontakten med sundhedsvæsenet, for eksempel i forhold til deltagelse i screeningsprogrammer.

Samtidig peger den betydeligt højere dødelighed blandt kortuddannede af en række sygdomme på, at der kan være forskelle i kvaliteten af behandlingen i sundhedsvæsenet, skriver professer Finn Diderichsen i en kommentar i rapporten. 

Hvis politikerne ville gribe ind over for risikofaktorer som rygning og høj vægt, for eksempel med afgiftspolitik, ville det have stor betydning.

Signild Vallgårda
Professor

"Det er jo helt klart, at sundhedsvæsenet kan gøre noget for at sikre, at personer med kort uddannelse får ordentlig hjælp og behandling. Det er også en kritik, der tidligere har været rejst af Rigsrevisionen og Kræftens Bekæmpelse," siger Signild Vallgårda, som er professor på Københavns Universitet og forfatter til en række artikler og en bog om ulighed i sundhed, efter at have set rapporten.

Mange sygdomme rammer især kortuddannede
Ifølge rapporten kan en person med grunduddannelse forvente at leve 5,7 år kortere for kvinder og 6,3 år kortere for mænd end en person, der har en gymnasial uddannelse eller videregående uddannelse.

Uligheden i levetid går i øvrigt den forkerte vej, da restlevetiden i perioden 1990–2016 er steget langsommere for personer med kort uddannelse end andre grupper. I rapporten fremhæves det som særligt påfaldende, at dødeligheden blandt kortuddannede kvinder ser ud til at stagnere på et højt niveau.

Lungekræft, KOL og diabetes er blandt de sygdomme, hvor der er størst ulighed i forekomst. Det er samtidig sygdomme, som i høj grad opstår på grund af risikofaktorer som tobaksforbrug og overvægt.

Det bør føre til mere strukturel forebyggelse, mener Signild Vallgårda:

Dokumentation

Om rapporten:

Sundhedsstyrelsen udgiver i dag statusrapporten ”Social ulighed i sundhed og sygdom – udviklingen i Danmark i perioden 2010-2017.” Den indeholder analyser af 67 indikatorer, der er blevet krydset med befolkningens uddannelsesbaggrund.

Rapporten er udarbejdet for Sundhedsstyrelsen af Statens Institut for Folkesundhed (SIF), med bistand fra Sundhedsstyrelsens ekspertgruppe i social ulighed i sundhed. 

Den 2. september udgiver Sundhedsstyrelsen desuden rapporten ”Indsatser mod ulighed i sundhed”, udarbejdet af Institut for Folkesund­hedsvidenskab, Københavns Universitet. 


Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00