Ny rapport: Her er naturrådenes anbefalinger til Grønt Danmarkskort

ANBEFALINGER: Kommunerne har fået et nyt idékatalog med anbefalinger til, hvordan de kan sikre sammenhængende natur og beskytte biodiversiteten. Samarbejdet rydder op i dårlig dialog mellem landmænd og kommunale naturforvaltere, siger lokalpolitiker. 

Det Grønne Danmarkskort skal blandt andet bidrage til, at Danmark lever op til FN’s og EU's mål for biodiversitet i 2020.
Det Grønne Danmarkskort skal blandt andet bidrage til, at Danmark lever op til FN’s og EU's mål for biodiversitet i 2020.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Anders Brønd Christensen

Det er bogstaveligt talt anbefalinger om alt mellem himmel og jord, som KL har samlet i en ny rapport

Rapporten om naturråd og Grønt Danmarkskort, der udkom 9. januar, samler nemlig anbefalingerne fra 19 af de 20 naturråd, der mellem januar og juni 2018 har udarbejdet deres input til kommunernes arbejde med at fremme biodiversitet og lokal natur. 

Mere sammenhæng i naturen
I Kommunernes Landsforening håber man, at den nye rapport kan inspirere kommuner i hele landet til at tænke nyt. Det fortæller chefkonsulent i KL Lars Kaalund:

”Vi håber selvfølgelig, at rapporten kan skabe inspiration fra kommune til kommune, så vi alle kan lære af hinandens gode idéer. Men derudover håber vi også, at det lokale samarbejde, der er foregået i naturrådene, kan blive mere permanent,” forklarer han.

Naturen stopper ikke ved kommunegrænsen, så der kan vi lige så godt tage ved lære af hinanden.

Søren Smalbro (V)
Byrådsmedlem og formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune

Det er nemlig vigtigt, at de lokale parter kender og har tillid til hinanden, når der skal træffes svære beslutninger om det lokale miljø, mener han.

”Ved at formalisere arbejdet i naturråd og vandråd, så lærer de deltagende parter hinanden at kende og får også mere kontinuitet ind i det lokale naturarbejde,” siger Lars Kaalund.

Det Grønne Danmarkskort blev indskrevet som en del af planloven i sommeren 2017 og pålægger kommunerne at udpege eksisterende og potentielle naturområder samt at sikre flere sammenhængende naturområder på tværs af kommunegrænserne. Det skal siden bidrage til at vende tilbagegangen i biodiversitet, som Danmark har forpligtet sig til gennem 2020-mål i både FN og EU. 

Naturen stopper ikke ved kommunegrænsen
I Naturråd 1, der dækker de nordjyske kommuner i Brønderslev, Frederikshavn, Hjørring, Jammerbugt og Læsø, har man været så glade for samarbejdet, at naturrådet fortsætter med at mødes på frivillig basis. 

Det glæder Søren Smalbro (V), der ud over at være byrådsmedlem og formand for teknik- og miljøudvalget i Hjørring Kommune også er lokal lodsejer. Han har siddet på den anden side af bordenden, når naturrådet har fremlagt sine anbefalinger, og han kan se, at naturrådet har været med til at skabe et større lokalt ejerskab for naturpolitikken. 

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00